koit tahtis kolmanda korruse aknast õue minna. minu keelamise-hoiatamise-seletamise peale ei reageerinud. "koit, kui sa aknast alla kukud, siis sa lähed katki ja saad haiget." ei mõju. võtsin siis külmkapist ühe toore muna. lasin sellel aknast alla kukkuda. läks katki. näitasin koidule, et näädsa muna läks katki. kui koit kukub, läheb koit kah katki. koit mõtles natuke. ronis sülest maha. ma juba lootsin, et mõjus. aga tema läks külmkapi juurde veel mune võtma. vot sulle loomingulisi kasvatusmeetodeid.

palav on. istusin barclay platsi purskkaevu ääre peal jalad külmas vees. lugesin diskreetse matemaatika õpikut. siis tulin koju. palav on. lebotasime riinaga üks madratsil teine diivani peal. nendes vähestes kohtades toas, kuhu päike peale ei paista ja veeretasime mööda põrandat üksteisele mänguautosid. koit leiab mudugi, et see on ikka ilgelt lahe kui teda riidesse ei panda ja tormab mööda tuba ringi kogu aeg.

lapsepõlves kuuldud muinasjutud heast ja kurjast panevad inimesi ennast ikka heaga samastama. nii, et kuri on keegi teine. head on need, kes on lahked, targad, viisakad, ilusad, tagasihoidlikud. halvad on kadedad, rumalad jne. kuigi ma tean, et maailm ei ole mustvalge ja inimesi ei saa jaotada "headeks" ja "halbadeks", tekib mul siiski vahepeal kahtlus, et ma ei olegi hea. et ma olengi see, kes on paha. ja kõik, kes mind heaks peavad, saavad tegelt petta. see on üks vastik tunne. uus asi jällegi. enne mul seda ei olnud. nüüd tuli. vahepeal läheb üle. siis tuleb jälle tagasi. siuke imelik asi.

aga võibolla see muinasjuttudes kirjeldatud hea ja kurja tundmise reegel on kuidagi seotud kristlike ideaalidega. noh, kogu see tagasihoidlikkuse, lahkuse ja viisakuse värk. muinasjutuvestjad olid ju mingid moraalilugejad. punamütsike, kui sa ema sõna ei kuula, siis teevad kurjad hundid sulle ei-tea-mida. aga ma tean mudugi vähe muinasjutte kah. võiks ju rohkem. muinasjutte, ajalugu, kultuuri, religiooni. igast asju oleks vaja just natu-natukene rohkem teada, kui mina tean. koolis ei õpetatud seda. koolis õpetatakse igast muud pahna. või nagu sirla bioloogiatundide kohta ütles: ma tahan teada, kuidas karud metsas elavad, mitte rakutuuma ehitust.

Comments