teine räpsupäev


Keeleõppe jutt. Koit mängib BBC laste lehe peal igast mänge. Hästi usaldusväärne lehekülg. Mängud on kõik tapmis- ja vägivallalagedad. Õpetlikud ja igale tasemele. Sellised nunnud. Muidugi on seal palju rääkimist sisaldavaid mänge. Mudugi räägivad sealsed tegelased kõik ilusat inglise keelt. Umbes sellist, mida nad tõenäoliselt Inglismaal kohati räägivad. Maitea ju. Alguses tundus, et ükskõik kui palju kasu laps sellest lehest saab – arvutikasutusoskus, kannatlikkus, uskumatu osavus hiire kasutamisel ja misiganes ta mängudest õpib – keelt ta seal selgemaks ei saa. Sest paistis, et ta ei kuulagi neid tegelasi. Paistis, et ta ei saa arugi, et nende jutt võiks midagi tähendada. Agavot viimasel ajal on ta hakanud sõnu järele ütlema. Mõne puhul teab kohe, mida see tähendab. Selleks ei pea ju ilge geenius olema, et pildile ilmunud ämbliku juures kostvat häälitsust ämblikuga seostada. Mõne sõnaga on tal jälle keerulisem aru saada, mis see olema peaks. Siis saan mina päeva jooksul mingi koguse küsimusi sõnade tähenduse kohta. See on nüüd see koht, milleni ma jõuda tahtsin. Minu põhiline inglise keel tuleb USA noortekomöödiatest, mida ma kunagi palju rohkem vaatasin. USA noortekomöödia hääldus erineb natuke korralike haritud brittide korrektsest hääldusest. Ja kui Koit mult mõnda sõna küsib ja mina ei tea seda, on seal variant, et tema hääldab seda ’õigesti’ ja ma ei tunne seda sõna ära. Kui see on üleni kontekstist väljas ka. Lisaks jääb mudugi veel võimalus, et Koit on valesti kuulnud või ta on kaks sõna kokku öelnud. See erineva häälduse mõte tuletas mulle meelde, kuidas emme üritas mulle heegeldamist õpetada, aga ei saanud hästi. Sest ta on vasakukäeline ja on alati teistpidi heegeldanud. Kas parema- ja vasakukäelised heegeldavad sama erinevalt, kui erineva inglise keele rääkijad hääldavad?

Me hakkame torti sööma.
Mul oli hommikul Kiti kaisus. Tuli kapates ja istus kõige oma nelja kiloga mulle kõhu peale.
Tormi ütleb kasside kohta ’ass’. Niimoodi eriti ässalt.
Ma kallasin endale kuuma vett parema käe peopessa, sest see keeveetja on tropp.
Koit joonistas põdra, kellel on kärbseseen kõhus. Põdrad peavad kärbseseeni sööma, et neile sarved kasvaksid.
Tegin Riinale soengut. Hullu lahe sai.

Mul on mingi kõrgelt arenenud võime kiinduda. Ma hakkan nii armastama nii pooldama asju, milles polekski nagu midagi erilist peale selle, et nad on mul palju silma all olnud. Näiteks Tartu. Näiteks mat-infi maja. Urg. Zavood. Kodud, kus ma elanud olen ja elan. Linnajaod, kus ma palju käinud olen. Maanteed, mida mööda ma palju sõitnud olen. Rääkimata inimestest. Inimgruppidest. See on hea tunne. Mingi tobe õnnis kevadetunne tekib, kui see meelde jälle tuleb. Sest tavaliselt on need kiindumisobektid ju minu ümber. Love is all around.

Kui ma vanemaks saan ja oma eluarmastusega tillukeses kollases majas abielutsema hakkan, kas ma siis ka teenindan oma täiesti teovõimelist meest nii, nagu nad siin Toivot teenindavad? Ta oskab suurepäraselt ise endale süüa ja kohvi teha, ise oma nõusid pesta, enda järelt koristada. Aga ta ei tee seda. Sest see tehakse tema eest ära. Sest… maiteamiks.

Tegin mitu tundi tööd praegu. Neil on siin majal küljed. Esiukse juures on see osa, kus on autod, koer ja puud. Tagaukse juures on see plats, kus on liivakast ja mõned põõsanässid. Seal töötasingi. Niitsin muru ja vedasin aiamööblit ära. Muru niitmine oli päris hull töö. Siin on siuke muruniiduk, mille kohta võiks kahtlustada, et selliseid enam ei tehtagi. Täiesti ilma elektrita töötav niiduk. Seda tuleb idioodi kannatlikkusega mööda maad veeretada ja siis on mingi tõenäosus, et muru niitub. Ja siis see kiilub kinni ja takerdub asjade taha ja ilge nuss sellega. Aga plats sai ilus. Seda saaks nimetada ka investeeringuks tulevikku. Sest riisutud-niidetud platsi peale kasvab ilus muru ja seal on talvel hea lumest värke ehitada. Teadküll, kuidas pargis suurtele lumepallidele suured poolkõdunenud lehed külge hakkavad ja vastik. Noh ja kuna mul on talve poole tulemas hullu meelne iga-päev-eksam sess, kavatsen Koidu selleks ajaks siia tuua ja siis tal on hea. Juhul kui lumi on ja juhul kui ta üldse on huvitatud millegi ehitamisest. Nüüd me saame lausa öelda, et ma kulutasin pool päeva aias sehkendamiseks oma hinnete ja kooli pärast. Osav, ma ütlen.


If I say you have a beautiful body, would you hold it against me?

Comments