arva ära


Kõigepealt ärkasin selle peale, et emme tuli oma seljakotti otsima. Ta on mul mingi aktivist. Käib koguaeg igast kohtades ja tegeleb koguaeg mingite asjadega. Läks nahast nikerdusi tegema kusagile. Siis millalgi hiljem ärkasin ma selle peale, et Tormi jooksis. Oleks ta korraks jooksnud, poleks ärganud. Aga see maja siin pole ehitatud külalistemajaks. Siin on terve kahekordse maja peale täpselt 2 tuba, mis ei ole läbikäidavad. Kõik teised toad on. Ja Tormi jooksis paljajalu köögist Rasmuse tuppa läbi kahe toa, mis sinna vahele jäävad. Ja siis tagasi. Ja siis uuesti. Hästi mitu korda. Ärgata väikeste jalgade padina peale. Peaaegu isegi et armas.

Roland on eilsest peale natukesekaupa ühte Lolita filmi vaadanud. Päris heasti teht film. Selle teema juures saaks alati norida naispeaosa mängiva näitleja valiku ja võimekuse kallal. Aga selles filmis on neil kuidagi eriti hästi õnnestunud. Väga nümfett tüdruk on neil seal. Näh, üks screentest sulle näiteks. Peaks mingi ülevaate andma.

"Ja kui sa pole peale 'Lolita' temalt midagi lugenud, ära ütle midagi."

Paljude lastega majapidamises kujuneb aja jooksul välja selline lapsehoidjatevaheline võistlus. Kes kasutab kavalamat lapsehoidmismeetodit. Kriteeriumid on, et laps oleks turvaliselt, võimalusel talle arendava ja teda rõõmustava tegevuse juures ja et hoidja saaks samal ajal oma teisi ülesandeid täita. Või niisama muretult passida. Sellega seoses pesi Tormi enne koos emmega nõusid ja pärast pesi Koit üksinda nõusid. Köögipõrand on märg. Mõnes kodus olen ma näinud lapsekiike, mille küljes on nöör, mis ulatub arvutini. Vajadusel saab siis nöörist tõmmates lapsele hoogu juurde teha. Miki ehitas legotehnikust kunagi ammu, kui ta veel noorem oli, lapsehoidmise seadeldise, millest räägitakse tõenäoliselt veel sajandeid. Minu nipid sisaldavad tavaliselt lapse varustamist paljude meisterdamisvahenditega. Käärid, liim, värvipaberid, pliiatsid, värvid. Tänu sellele on Koit saavutanud silmapaistva osavuse kääride kasutamisel. Ja põrand on koguaeg paberisodiga kaetud. Siis on veel mudugi lastefilmid DVD-l pluss head kõrvaklapid. Mis on tegelikult natuke ebaaus võte, sest liiga lihtne. ’Siin on sulle klotsid, pane need värvi järgi kuhjadesse.’ Seda saab vajadusel juba matemaatikaülesandeks nimetada. Ja mudugi terve kari tule-mulle-appi võtteid. ’Mina installin printerit, sina vaata juhendist pilte ja ütle, kas ma teen õigesti. Mina panen pesu kokku, sina vii oma särgid ja püksid ühekaupa õigesse riiulisse. Mina koristan tuba, sina vaata aknast, kas külalised juba tulevad.’

Ma ei julge klaveri taha istuda, sest see tuletab mulle meelde, et ma enam ei oska. Ja ma ei väsi selle pärast halamast. Ja ma ei võta selle suhtes midagi muud ette. Peale halamise.

Koerapiltidega kalender.

Tule kutsu mind korrale. Kasvata mind. Ütle, mida ma tohin ja mida mitte. Tuleta mulle meelde mu kohustusi. Takista mind pahandusi tegemast. Kontrolli üle. Vaata, et ma hukka ei lähe. Et ma ennast korralikult ülal pean. Ähvarda mind karistustega. Meelita mind tasuga… Seal peab mingi põhjus olema, et ma näen inimesi seda tegemas. Mulle lapsevanemat mängimas. Kasvõi korraks, kasvõi poole lausega. Nad teevad seda. Paljud neist. Võimalikud seletused sellele nähtusele
1 ma vajangi kasvatamist.
2 ma kujutan seda endale ette
3 ma mõjutan inimesi mind kasvatama
4 ma olen ümbritsetud vanemlike omadustega inimestest
Hetkel valitsevad mõtted sellega seoses: see on veider, paneb mind mõtlema, natu häiriv, naljakas ja armas. Nunnu.

Sest nunnu on mu uus parasiitsõna. Nii nunnu, onju?

Comments