lulu: imevate laste suust pead sa tõtt kuulma


Üldiselt ei paku mulle väga pinget mingite matemaatika terminite ja igapäeva elu vahel sarnasuste leidmine. Eriti, kui sellega liiga hoogu satutakse ja lõpuks kogu matemaatika sealt tagant ära kistakse. Suht nõme ja mõttetu üldiselt. Agavot ükspäev, kui ma olin analüüsi loengus ja üleni päris unine ja hullusid seoseid igal pool detektimas, tuli selline tähelepanek. Meil on siuke mõiste nagu pidevus, mille tähendus on suht intuitiivselt mõistetav. Ikka oled mõnda pidevat asja näinud, pidev joon näiteks. Pidevus on tore omadus, sest selle olemasolul saab värkide kohta igast teooriat luua ja õpetada ja õppida. Aga kui vahel asjad ei ole pidevad, siis on natu nigel. Õnneks on olemas niisugune võimalus, et mõni asi on tükiti pidev. Mis tähendab seda, et neid punkte, kus ta pidev ei ole, on ülimalt lõplik arv. See võib olla kuramuse suur, see ei puutu meisse, põhiline on see, et ta on lõplik. Kuskil paigas, ei hullu üleni ära, vaid on seal, kus ta on. Siis on üleni tore, sest lõpliku hulga sobimatuid asju saab lissalt välja arvata või ühekaupa eraldi kohelda ja ülejäänu kohta kehtib kogu teooria, mis muidu.
Seoses sellega tuligi mõiste tükiti õnnelik. Kui sul on ainult lõplik hulk punkte, mille koha pealt sa päris õnnelik ei ole, siis võid öelda, et oled tükiti õnnelik ja suhtuda endasse/oma ellu nagu ühte õnnelikku. Jei.

Ja programmeerimine on natuke nagu naised. Nii hea ja nii vastik ka. Ja kui see poleks nii vastik, poleks see ka nii hea ja vastupidi.

Mh... Ilge nuss selle tüübiga. Ja oleks siis veel otseses mõttes.

Kes kirjutab minu lõputööd? Kes lahendab ära mu ülesanded? Kes loeb läbi need raamatud ja artiklid? Kes sooritab need kontrolltööd ja eksamid? Oh, kes küll peseb ära mu nõud?

Ma lugesin ükspäev Salmes ühte sügavalt hullu raamatut. Oot... guugeldan... see on vist kõige parem link. Igatahes. Seal raamatus oli mitmes kohas selline lause: “Siil tegi talle käpaga pai.” See oli üleni nunnu. Sest ta valis eriti nunnu koha, kus mitte midagi öelda ja lissalt pai teha. Tegelt on see muidugi mitte niivõrd nunnu raamat, kui hoopiski täitsa hull raamat. Ee.. mingid piirid vä? mingid kombed ja tavad? mingi levinud viis? miski etteaimatavus? Milleks meile see. Teeme ilma.

Ma mõtlen, et see on hullu lahe, et mina panen oma kapisahtlist võetud vidina arvutilaua peale ja natsa aja pärast on see vaatepilt teisel pool maakera blogisse postitatud ja ülemaailma näha. Sammudega: fotokas, usbkaabel, desktop, skype, desktop, blogger.... umbesnii. Mingi viie minutiga. Hull värk.

Üks teine lasteraamat, mida ma silmasin, oli hea näide spoilerist raamatukaanel. Raamatu pealkiri oli: "väikese tõugu suur unistus". Raamatu kaanele oli joonistatud unistava näoga tõuk ja suur õnnelik liblikas. Hmm... millest see raamat küll räägib? Kuidas see lugu küll areneda võiks? Millega see lõppeb?

...kindlasti on seal mingi moraal ka. Umbes, et unista julgelt ja suurelt ja kui sa osutud olema sünnist saati sedasorti, et sinust liblikas saab, siis su unistused ka täituvad. Ja siinkohal Tiidu tõstatatud küsimus: "aga kui ta oleks unistanud näiteks poniks saamisest?" Ja ma vist olen natuke mitteheas meeleolus.

Ühes filmis oli üks hullumeelne tüdruk, kes unistas kilpkonnaks saamisest. Ei, ta vist arvaski, et temast saab kilpkonn kunagi. Sest kilpkonnad naeratavad alati ja järelikult on nad hästi päriselt õnnelikud. Tal oli vist mingi liik ka välja valitud. Merekilpkonn äkki. Seal filmis oli Depp ka. Ja see oli üleni hull film. Mulle tulevad täna aint üleni hullud asjad pähe.

Noh, ma saan aru, et kui mingi värk on, tuleb minna ÕISi ja sealt järele vaadata. Ja kui sealt järele ei saa vaadata, tuleb üritada ise välja mõelda. Ja kui ise välja mõelda ei oska, tuleb õppejõule kirjutada. Ja kui õppejõud ei vasta, tuleb kirjutada uuesti, aga ut.ee aadressi pealt. Ja kui õppejõud siis ka ei vasta.... ee... siis tuleb üleni arust ära minna ja igal õhtul ennast magama nutta ja linna peal kõrgemaid ehitisi hakata tähele panema. Vist käis niimoodi see.

Tutvusringkond on loomaaed. Ei oleks mõtet pidada loomaaeda ja seal ainult flamingosid omada. Ka poleks väga mõttekas pidada loomaaeda, kus on ainult flamingod ja elevandid. Ühes korralikus loomaaias ja ka ühes eeskujulikus tutvusringkonnas on flamingosid, elevante, sebrasid, kameeleone, prussakaid, tuvisid, eesleid... Kindlasti peab seal olema haruldasi ja väljasuremisohus liike, ainueksemplare ja mõned eriti prestiižikad elukad, karjasid ja paare. Rohkelt ja mitmekülgselt. Tähendab... tutvusringkond, mis koosneb aint ühte või mõnda üksikut liiki inimestest, on nõrk. Täiusta oma loomaaeda.

Hingerahu. Palun mulle üks purgitäis seda. Aitäh.




... ma lähen õige vaatan seda ööd.

Comments

  1. kui ma õhtuks väga surmani väsind pole, siis nõudega võin sind aidata kui sa vaid lubad ;)P

    ReplyDelete
  2. Soovitan soojalt: http://lib.ru/KOZLOW/ (vene keelt sa vist oskad)

    ReplyDelete

Post a Comment