Kurb lugu sellest, kuidas ma videotöötlejat otsisin


Ükskord ennemuiste ammu aega tagasi, umbes eelmisel reedel, otsustasin ma läheneda koolis antud videotöötlemise ülesandele imelise särava nurga alt – ma tahtsin võrrelda ühte eriti lihtsat labast Windowsi programmi ühe enam-vähem samaväärse Linuxi omaga. Tundus nagu suurepärane mõte, sest me kõik ju teame, kui loll ja jäik võib Windows olla ja kui nauditav on elu Linuxis.
Kuna minu pisikesel pann-läpakal on sellest septembrist alates täpselt Ubuntu peal, alustasingi kohe otsinguid. Installisin mitu erinevat uut programmi ning proovisin neid kõiki. Kuid edutult. Mõni osutus väga raskesti arusaadavaks käkiks, mõni jällegi ei käivitunud üldse. Nagu sellistel puhkudel ikka, tuleb pöörduda Sõber Google'i poole. Guugeldasin video töötlemise vahendeid Ubuntule. Ühe esimese asjana komistasin foorumipostituse otsa, kus mitmed inimesed kurtsid pikalt selle üle, et üldse ei ole häid vahendeid olemas. Aga eks inimesi on ikka igasuguseid ja vahepeal nad kurdavad. Mis mul sellest.
Jätkasin otsinguid, vahepeal installisin mõningaid asju, õppisin sinna juurde palju paketihalduse ja käsurea ja oma võimekuse kohta.
Mingi organiseerituse said mu otsingud, kui leidsin selle lehekülje: Top 10 Free Video Editors for Ubuntu Linux. Täpselt see, mida vaja, mõtlesin ma. Kuid enneaegselt. Selgus, et sellest nimistust olin ma juba ära proovinud ja maha laitnud umbes pooled programmid. Esmasel vaatlusel juba veidi kogenud pilguga, nagu mul selleks ajaks oli, praakisin ilma proovimata välja veel mõned. Kolm jäi järele. Räägin vaid sellest, kes kõikidest armsam... ehk siis nendest tegelastest, kellega ma hetkel veel käsil oleva öö olen veetnud.
LiVES. Tõmbasin, jälgisin installi juhendit, harjutasin käsureal käskiv olemist. Ja mida ma näen – mingi ulme aint. Katsumatud menüüd, eriti eriti aeglane keskkond, täiesti vale ju. Kokku jooksis ka. Ei taha Video Jokey olla, tahan lõigata ja kleepida. Saatsin pikalt. Täiesti hoolimata sellest, et ma tema installile peaaegu tund aega kulutasin.
Kdenlive. Täiesti iseenesest installuv tegelane, mis käivitumisel näeb välja nagu muinasjutt. Imeline. Mida enamat võiksin tahta? Impordin video sisse, lõikan teda lühemaks, katsun mõnuga menüüsid. Ja olen endaga umbes nii rahul, nagu ise oleks selle programmi välja punnitanud. Ja siis.... trummipõrin.... teen mingi liigutuse ja ei ole programmi, ei ole. Läks salakavalalt kinni ära ja väike lahtikaranud aknake räägib mulle Fatal Errorist. Seksikas. Panen uuesti käima, impordin uuesti ja jälle. Ja veelkord. Paha lugu, eksole. Ma võin ta heaks riistaks kuulutada, aga kui ta mul ikka püsti ei püsi, siis see ikka päriselt ei loe, kui hea ta olla võib.
Top10 sisaldab veel ühe programmi, mille installiga ma ei saa hakkama. Õnneks on seesama programm ka Windowsile tehtud ja kuna ma olen juba peaaegu et igasugusest linuxi-usust ära pööratud, istun tagasi suure arvuti taha.
Väike kippe install, kiire kohanemine järjekordse programmiga ja küsib mu käest: send error report? Sest, pange tähele, ma üritasin programmi kasutada. Nii ennasttäis olengi. Ei saanud lasta rahus olla, ikka pidin temaga midagi avama.
Igatahes. Nüüd on selline lugu, et õppematerjal video töötlemise kohta peab olema wikis üleval nelja tunni pärast. Mul on pool sellest tegelt valmis. See alguses mainitud eriti lihtne labane Windowsi programm tegi imesid, ainult ühe kokkujooksmisega ja sellele järgnenud suhteliselt eduka recoveryga. Selle millegagi võrdlemisest ei saa juttugi olla, sest midagi muud ei ole olemas.
Või siis varastada kusagilt Adobe Premiere.
Või siis tõmmata kusagilt veel mingi tasuta eriti näkane bugine nakatunud videotöötleja Windowsile. Nii, et ma ei saa seda esitleda teistmoodi kui screenshotidega, sest läpakas on jätkuvalt Ubuntu.
Või siis teha ettekande teine pool eriti emotsionaalselt, alapealkirjaga: Tee tööd Windowsiga, aja end hulluks Linuxiga.

Või siis kirjutada väike jutuke, postitada see blogisse 'white and nerdy' sildi all ja minna magama.

Comments

  1. ära jäta erutust üles.... mis prograamiga sa lõpuni läksid?

    ReplyDelete
  2. siukeste tujukatega ei annagi lõpuni minna. aga kdenlive'iga praegu maadlen veel.

    ReplyDelete
  3. aga hea et leidsid ikka. sama kamm on leida tasuta huvitavaid matemaatikaprogramme. saad mingi labase käki kätte, millest on isegi suht mark ettekannet teha, sest jääb mulje nagu lasteaialapsest, aga mis teha. See on elu. asja peab ju ära tegema.

    ReplyDelete
  4. Anonymous15:40

    Mina olen teinud AviDemux'iga Linuxi all.
    Jookseb mõnikord kokku, aga tulemused saab salvestada projektifailina, kust on võimalik kohe jätkata. Seega "Save Project" võimalikult tihti. Projektifail on tekstifail, mida võib olla ka mugav käsitsi muuta.

    ReplyDelete
  5. http://www.openshotvideo.com/ new kid on the block

    ReplyDelete

Post a Comment