istu. viis.

Kuna ma veel päriselt uinuda ei saa ja pole sada aastat (siia blogisse) kirjutand ka, sis võtan vastu ettepaneku panna kirja päeva viis hetke.
Ma ei ole päris kindel. Need võivad suvalised olla, onju?

P4150163
valvuriputka

Ütleme siis, et esimene märkimisväärne hetk tänasest päevast oli see, kus ma ajasin lapse üles ja läksin kööki nõusid pesema. Kuigi uni oli silmas ja pilk alles tönts. Ma harjutan ennast selleks inimeseks, kes (enda tekitatud) läbu ja segadust ja mustust ära koristab. See harjutus on mul põimitud igapäevasesse tavapärasesse tegevusse nii, et kui käed sügelevad ja/või paar minutit on vaja täita, vaatan, kas on midagi koristada. Ma ise mõtlen, et võib-olla saab niimoodi lõpuks ilma suuremate tükkide loovutamiseta endast korraliku(ma) inimese kasvatada. 
Niisiis. Äratasin last ja tulin tema toast ära kööki, et ta saaks ise ärgata. Kui ma sinna vahtima jään, siis ma seletan ja näägutan ja utsitan liiga palju. See on halb lapsevanemlus. Hea lapsevanemlus jätab last tema enda vahenditega omavahele. Mingi hetk oligi end üles saanud ja ilmus mu nõudepesemise juurde ja siis ma teda söötsin ja postitasin uksest välja. Peaaegu kõik nõud said puhtaks.


P4150127
näpid

Teise hetkena salvestame selle, kui ma hakkasin vanaema juurest ära tulema, et tööle minna. Vanaema pidi sauna minema. Üks suund, lähme koos. Tal kodus vannituba ei ole. Igatahes seisin vanaema korteris ukse juures ja aitasin tal saunaks asju pakkida. Lugesin umbes kaheksa erineva potsku pealt, mis need on, et saaks üks šampoon ja üks pesuvahend kaasa. See on täiesti segane, kui palju segast saab üks pakendi etikett sisaldada. Okei, parandab ja tugevdab ja vitaminiseerib ja värskendab ja uus koostis ja fantastilised omadused ja nii siid ja väga kuld, nõnda vau, aga mis kuradi asi see on? Kas sellega pestakse juukseid vä? Pestakse vä?
Mul on hästi linnavanaema. Tema linnaminekuid olen ma väiksest peale jälginud ja kõrva taha pannud. Tal on sallid ja mantlid ja baretid ja kõik taoline. Ei lähe dressipükstes tänavale. Vanasti ta kasutas baretiga sobivat lillat huulepulka ka, aga sellest on ta vist välja kasvanud. Või äkki juuksurisse või külla minnes veel kasutab, ma ei tea. 

P4140087
valgus on maha ununenud


Kolmas hetk. Ma hakkan tundi andma minema ja koridoris kõnetab mind tuttava nii tuttava näoga võõras mees. Küsib, kas ma töötan siin. Ja et kas mul on kiire. Mul pole õrna aimugi. Ma saan dialoogi enamvähem peetud, aga ma ei suuda ei suuda kuidagi meenutada, kes ta on.
See on see kontekstide probleem. Kui tuttav inimene on vales kontekstis, siis ma ei tunne teda ära. Mul on palju lõikumatuid kontekste, kus ühes kohas või ühes seltskonnas või ühel elualal on ühed inimesed ja neid kunagi üheski teises kohas või seltskonnas ei ole. Ja kui nad mõni haruharva kord on - väljaspool konteksti või, veelhullem, vales kontekstis, on mul kohe juhe. Õnneks mu klassi ette mineku lülitused on nii automaatsed, et isegi ei jäänud painama. Nüüd tagantjärele mõtlen jälle, et mida hekki. Mida see mälu teeb.


P4050030
näed, mis juhtub, kui vanni ümber ajad - kellukad voolavad mööda õue laiali


Neli. Tegin pärast päeva teist kerglõunat ja enne trenni aega parajaks ja läksin kõrtsi istuma. Tänaval tuli mulle vastu see hullult kostümeeritud mees, keda ma kogu aeg linnapeal näen. Need on need kevade puhul lume alt välja sulanud punkarid ja võib-olla tal on mingi oma spetsiifiline alaliik, kuhu ta end liigitab, aga ma ei tea. Goot? Ma olen temaga üks kord rääkinud ka. See oli mitu aastat tagasi ja siis oli tal üks hästi nunnu näoga natuke nunnumini sarnases stiilis riietuv tüdruksõber. Seda tüdrukut ma temaga enam näinud ei ole. Täna oli temaga üks teine tüdruk. Nad kõndisid kõrvuti, aga olid mõlemad oma telefonidesse süvenenud.
Mulle millegipärast meenus üks 10-aasta tagune seltskond, kus oli noormees, kellel oli alati 14-aastane girlfriend. Kuigi ta ise sai vanemaks iga aasta, eksole. Ja et huvitav, kas tal ikka veel. Ja et huvitav, mis omadus see on nendel alati seltskonnas viibivatel kergesti meeldejäävatel kaltsak-punkar-gootidel, et nende kõrval alati noori naisi on. Kas nad teavad mingit huvitavat saladust? Kas need noored naised on mingi huvitava huvi või eelistusega? Ja kummast osapoolest see tuleb, et need naised üha vahelduvad?


P4040012
lihtsalt valga


Viis. Tänane erandkorras trenn, mis osutus minu pakutud pooleteise asemel kahe tunni pikkuseks, ei ole mu lihasvalu suhtes midagi teinud. Panin kodus mõned rütmikamad Tracy Chapmani laulud käima ja tegin end soojaks ja venitasin veidi. Ma ei tea, miks mu parem külg valus on, aga vasak mitte. Trenn tavaliselt jätab mõlemad keha pooled võrdselt valusaks, kui üldse.
Üldine kokkuleppeline standard on, et mina ei tohi trennis oma kehaosadest kõneldes 'pekk' öelda. Täna selgus, et 'sangad' ka mitte. Sest mul ei ole sangasid. Sest ma olen ni peenike. Aga mu sangad valutavad. Eriti see parempoolne. Aga see on niisugune magus valu. Et venitan ja liigutan ja mõmisen sinna juurde. Maika väel tantsin end soojaks ja siis kükitan teki sisse, et arvuti taga kügeledes jahe ei hakkaks. 


P4180238
suure avaga vastu valgust vanadest asjadest pilti

Comments

  1. Selle suurenduse ja lambiga peegli kinkisin ma taadule mingi 50 aastat tagasi :)
    See on tore, et sa ei utsista ja ei nääguta, mu ema tegi seda vastikut asja ja siis ükskord põletasin ma sellepärast voodi teki sisse augu triikrauaga
    Lapselapsejaoks valisin talle meeldiva ja kellaaja järgi sobiva multika, et panin riided teleka ette ritta ja siis teleka parasjagu valjuks et laps ärkas rõõmsalt multika algus muusika peale, laps hüppas rõõmsalt voodist välja ja kukkus ennast multika ees riietama, kui jäi vahtima, seisin teleka ette, muidu tegin kõrval oma asju või vaatasin ka ja siis sai multika teemadel vestelda, kui muid asju enne kooli minekut tegema hakkasime
    Kui mu enda lapsed väikesed olid, hõikasin korra ja läksin oma asju tegema, ja väga tihti oli nii et olin juba tööl või koolitusel ja siis helistasin, püüdsin mitte väga palju hommiku jooksul mitte helistada, et mitte segada oma utsitamisega
    Noortel naistel on mõnikord vajadus ennast haakida silmatorkavate isendite külge, et siis saavad ka tähelepanu ehk
    Kui ma hästi noor olin, siis punkareid veel ei olnud , aga oli Matti Milius, kellel oli alati kari naisi sabas, minu ema veel näitas, et kui kole mees, hoidku ma tast eemale, oi ma hoidsin :)

    ReplyDelete
  2. Anonymous10:50

    Meenub, kuidas ma poes vedelseepi käisin ostmas. Pakendilt lugesin välja, et toode on seebivaba aga mis ta on jäi selgusetuks. Õnneks hinnasildil oli ausalt kirjas "Vedelseep".

    ReplyDelete
  3. jessas, see valga on 1 kena koht, milline maja!

    ma muidu olen kehv lapsvanem-pedagoog, aga hommikuse ärkamisega on algklassidest peale selge värk olnud - kui ta ise ei tõuse, söö ja lähe, siis jääb minemata. või oli see nüüd ka kehva pedagoogi näide, sest ma magan ju sel ajal? ma ise arvan, et erihea iseseisvuskool, siiamaani on ta sellega hakkama saanud.

    ReplyDelete

Post a Comment