süüdistatuna kehaigatsuste tekitamises

P4020155
soojus

Mu tavaline harrastus on enda muutmine. Kui olukorrad ei tule peale niimoodi äkitsi kõmm plõks siin nüüd reageeri. Kohe! Vaid tulevad aeglaselt ligi hiilides ja peale vajudes, et ei saa arugi, et kuidas mul juba nii kaua nii sitt on olnud, kui midagi pole otseselt ju juhtunudki. Need aeglaselt peale vajuvad hädad siis. Nende puhul ma püüan ennast muuta. Äkki seda poleks, kui ma teist moodi mõtleks. Võib-olla mul poleks nii nõme, kui ma teisi asju oleksin oodanud. Kui ma endale neid kiskuvaid südantlõhestavaid lugusid ei räägiks. Kui ma peaksin hoopis teisi asju tähtsaks või keskenduksin muule või vaataksin seda olukorda teise nurga või kõrguse pealt. Kui ma oleksin vähem pessimist ja rohkem klaasid pooltäis ja Pollyanna. Sest ennast on lihtsam muuta, kui keerukat kompleksset mitmekomponendilist maailm-olukorda. Ise oled endal näpus. Maailm libiseb kogu aeg käest.
Ja päris tihti olen ma selles päris osav. See võib pealt näha välja nagu ma oleksin olukorraga leppinud ja alla andnud. Aga seda inimest, kellele see olukord tasapisi tuli ja kes seda ei tahtnud, ei ole enam. Ma olen uueks saanud. Ma näen neid asju teisiti ja need asjad ei mõju mulle nii. Nad lihtsalt ei saa.
Näiteks ma ei saa midagi teha, et mul on väiksed rinnad ja krooniline akne. Aga ma saan nende pärast mitte põdeda ja kuidagi on mul see õnnestunud. Ise ka imestan. Või misiganes muu näide, milles ma olen oma positsioonid ümber mõelnud sõnastanud mõtestanud mõistnud ja mis praegu tundub isegi võõras jutuks teha.
Ma olen tähele pannud, et see on üsna levinud nõuanne või soovitatud teekond ka. Et kui sa oled täbaras olukorras, mis tundub raskesti muudetav, võib-olla sa poleks selles olukorras nõnda täbarasti, kui sa niisugune vinguv narts ei oleks, ah? Prooviks äkki hoopis tänulik olla selle eest, mis sulle on antud, mh? Ja, noh, teinekord on see soovitus veidi hellemini ulatatud ka, ma tean küll.
Aga mis mind tabas üks päev. Ei ole see enesemuutmine sugugi alati nii tulutoov kui karjumine, visklemine, röökimine, nõudmine ja ähvardamine. Või kasvõi kõigi vait käratamine ja ise selle järele marssimine, mida sa tahad ja siis selle lihtsalt võtmine, kuratvõtaks. 
Näiteks, oi, kuidas ma vihkasin toimetulekutoetusest elamist ja selle rõõmud ei teinud sugugi heaks selle alandusi ja kuigi ma püsisin väärikas ja sinna juurde veel tükati tänulikki, sellest jamast välja ronimine oli seda igati väärt.
Näiteks eile ma tegin mitu tundi (alguses rõõmuga ja pärast tehtud rõõmuga) õues mingit tööd, kuigi mul pole õiget kruvikeerajat ega õigeid kruve ega piisavalt ehitusmaterjali ega trelli. Käsitsi toore keetmata jõuga keeran kõik kruvid sisse nagu mingi koopainimene, saadsaaru. Lõpuks olin täiesti ühtlaselt tüdind oma andekast leidlikust suutlikkusest sitast saia teha, tulin tuppa ja röökisin üle interneti, et kõik on nõme ja ma niimoodi ei saa ju ja see on see olukord, mitte minu püüdilkkuse püüud, mis on mu hädades süüdi ja süüdi. Ja tead, mis juhtus? Ma saan sünnipäevaks akutrelli. 

Meil on hästi lollakas kass, kes enda igale poole sokutamisega saab igapäevaselt haiget. Keegi astub peale või midagi kukub talle pihta või jääb ta kusagile vahele. Me üritame küll talle mitte teha neid asju ja ta natuke on õppinud ka ettevaatlikkust. Aga üldiselt on see üsna tavaline elu, et ta saab oma liigse agaruse eest obadusi.
Nii oligi, et midagi tõenäoliselt kassidele surmavat tilkus talle peale ja vist läks natuke silma. Haarasin kassi ja viisin vannituppa silmi loputama. Kass arvas, et me tahame jätkata tema tapmist. Tead, mida kass teeb, kui ta arvab, et keegi tahab teda tappa? Ta rapsib ja vingerdab ja viskleb niisuguse aukartust ja hirmu äratava jõu ja paindlikkusega, et mu vasak ranne vist jääb alatiseks armiliseks.


P3300142
üles üles

Olin ühel rahvarohkemal vanemate võõramate inimestega peol, kus ma peaaegu üldse ei teadnud, kes keda tunneb või kust kaudu ja tead küll seda eestlaste tutvumisrituaali, kus sind on kellelegi tutvustatud sel ajal, kui sa ruumist väljas olid ja kui sa tahad kellegi kohta teada, ära temalt küsi, küsi kelleltki teiselt, kes teab. Suitsunurgas pöördub minu poole mees: sina oled õppejõud, onju. Ja ma pean kaks sekundit endaga aru pidama. Mina? Olen või? Noh, jah, vist võib küll niimoodi selle kohta teoreetiliselt vast öelda. Polegi ise nii mõelnud.


Läksin Tartus söögi-joogikohta ja tellisin kohvi. Uurisin, kas neil vahukoort ka oleks (vahel, kui baaris ei ole, ollakse nõus köögist tilgakese nuruma). Teenindaja teeb vabandava näo pähe ja ütleb, et neil vahukoort tõesti üldse ei ole, on ainult seda (väk) pihustatavat purgivahukoort. Teen ka väk ja kinnitan, et seda ma tõesti ei soovi.
Läksin Tallinnas söögi-joogikohta ja tellisin kohvi. Uurisin vahukoore kohta ja teenindaja teeb vabandava näo pähe. Neil olevat kõik see pihustatav purgivahukoor täna otsas. Kui mulle see peaks sobima, saab tuua köögist seda noh tead küll seda päris tavalist vahukoort.

P3300134
poleks arvanudki, et need vanad majad saavad nii nostalgiliselt kurvad paista

Ma ei tea, miks nõu andmise teema muudkui tuleb ühes ja teises kohas praegu jälle üles. Ju ma olen seda sorti kõrvadega nüüd mõneks ajaks. Tuli teema üles ühes teises ringis ja mulle meenus mitmeid häid nõuandeid, mis mulle on antud aegadel, kus ma pole neid osanud küsida või olukordadeks, mida ma nõu saamise hetkel ettegi ei näinud. Ma loeteluni täna ei jõua, toon lihtsalt ühe välja, mis mulle anti ja mida minuarust päris paljudele pole taibatud anda. Äkki kulub ära kusagile.
Sa ei pea suitsetama, et suitsule kaasa minna. Kui kogu su seltskond läheb suitsule ja sa ei taha nendest juttudest ilma jääda. Kui sul on põnev vestlus pooleli kellegagi ja ta ütleb, et lähme suitsule. Kui keegi ootamatult kaunis tuleb õue minnes sinust mööda ja kutsub su endaga suitsule kaasa. Mine. Kui sa tahad. Kui need on inimesed, kes sulle pinget pakuvad. Kellega sul on mingi värk käsil või mingi diil sõlmimisel. Suitsetamine on suurepärane aeg ja koht värkideks ja diilideks. Aga sa ei pea ise suitsetama. Kui sa ei taha. Mitte midagi ei juhtu su staatuse või kuvandiga, kui sa lähed suitsuruumi või -nurka kellegagi kaasa ja ise suitsu ei tee. Päriselt ka. Minuarust pooltel kordadel ei pane inimesed tähelegi, et ma ei suitseta. 
Jumalast geniaalne nõu. Väga hästi töötab.

Ma tegelt peaks tegema lühikese postituse ja otsad kokku tõmbama ja joone alla ja kaane peale, sest mul on täna tegus päev ette nähtud. Ma vahel näen päevi ette. See on niisugune eriline anne. Kuigi tavaliselt, kui ma olen endale päeva ette näinud, saab minu üle võimust mu teine anne - mitte tahta kunagi teha seda, mis on ette nähtud. Niiet ma saan olla trotsi täis käskudele ja ootustele ja näägutustele, mis ma iseendale olen teinud. Nõnda raske.

P3270116
sipelgad


Aga kuule. Kas ma andsin sinu kätte oma südame? Ma nagu praegu ei leia kusagilt. Justkui on selline tunne, et ma olen ta jälle kellelegi ära andnud. Kas sa vajad seda veel? Tookord, kui sa küsisid, ma mäletan, sul oli väga vaja. Eks ma vist selle pärast andsingi. Aga praegu. Teed sa sellega veel midagi? Hoiad sa mu südant veel endaga? Sest kui sa mu südant enam ei vaja, äkki annad mulle tagasi. Ma lihtsalt küsin. Mul ta eelmistest väljaandmistest on nõnda hellaks muutunud. Ei tahaks, et ta jälle hooletutesse kätesse satuks. Et siis tead. Kohe, kui sa teda enam ei vaja, too tagasi. Ära hoia enda käes ilma asjata niisama hajameelselt või inertsist. Nii pole ilus. Ma ei andnud teda sulle selleks.

Comments

  1. oo-mai-gaad, sa oled südametu???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vahel on selline tunne. Üldiselt mitte.

      Delete
  2. Anonymous15:57

    Ja kui sa ei suitseta ja see teine inimene, keda suitsule tahaks kutsuda, ka ei suitseta, siis sa võid ta ikkagi kutsuda välja. Et lähme mitte suitsu tegema. Seisate seal maja ees, kohvitasski näpus, nägu päikeses, hingate kümme mintsa kevadet ja räägite salajuttu sellest kolmandast. Miks mitte mitu korda päevas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa. Seda ka.

      Delete
    2. A no kui minna tegema asja, mille kohta mõlemad teavad, et nkn tehakse midagi muud, siis miks valida ettekäändeks nii igav asi nagu suitsetamine?
      "lähme ehitame kuuraketi"
      "lähme blogime natuke"
      "tule ja vaata mu uut ferrarit"
      "lähme soo peale sigu n_kkuma"
      vms
      ?

      Delete

Post a Comment