tagasisäde

P8200139
siid sädeleb

Kui sa ei ole kunagi kunsti õppinud, aga teed üha kunsti, siis saab kergesti mõelda, et sa oled kuidagi vabam. Puutumata ja rikkumata. Dresseerimata. Pealetükkivatest vanakooli mõjutustest väänamata. Saad kõiki üllatada ja vapustada oma täiesti ebakonventsionaalsete pööraselt uute ideede ja vaatepunktidega. Ja muusika tegemisega ka ikka nii, et hoidku jumalannad selle eest, et sa nooti tunneksid või helistikest midagi teaksid. Vaja on metsikut kammitsemata loomevabadust, et luua tõelissuuri teoseid. Lisaks peaks enne tantsima hakkamist hoolikalt vaatama, et keegi sulle iial ühtegi tantsusammu ette ei näitaks ja kui sa filmikooli sisse saad, on su režissöörikarjääril põmst kriips peal. Lavakas? Pfft, ega sa pole siia tulnud kellegi teise ideid ellu viima. Rääkimata nendest inimestest, kelle niigi habrast õpimotivatsiooni pole ära tapetud vaenulikel viisidel neile prantsuse keele grammatikat pähe tagudes ja milliseid hingeminevaid tekste nad nüüd selles keeles kirjutavad. Või mõtle, kui kole, kui daVinci oleks pidanud helikopteri jooniste tegemise asemel füüsika kontrolltööks õppima.
Loe maailma suurkujude elulugusid ja mõista, et kõik nad on varem (põhikool) või hiljem (magistriprogramm) koolist välja kukkunud/visatud. Niiet mida varem sa saad end päästa hariduse loomelagedate ajupesijate kütkest ja lõpetad koolipingi nühkimise, seda kiiremini pääsed sa oma suure tuleviku ja ilmatute tegude kallale.

Ma ei mäleta, mida ma öelda tahtsin.

P8150098
need on 'hakkab vist tibutama' mustri seened

Eneseabi raamatud ütlevad, et ela hetkes. Praegu käes olevas ihuliste aistingute jooksvalt läbi kogemise hetkes. Nagu loodus ja loomad ja taimed elavad. Taimedel ei ole olemas homset või tulevikku. Nende jaoks on ainult praegu. Kui soojal detsembril hakkab vesihein kivitrepi pragudest vohama, siis ta ei ole lollakas, kes kalendrit ei tunne. Ta on lõpmata tark. Sest tal on ainult ja ainult praegu käsil. 
Ma vaatasin ükspäev oma kassi ja mõtlesin, et ma pigem ei kirjeldaks tema olemise viisi kui hetkes elamist. Kass on oportunist. Oma mõnule ja naudingule eelkõige mõtlev ettetulevate võimaluste spontaanselt ärakasutaja. Siin on hunnik puhast pesu? Ma istun selle peale. Keegi seadis end diivanil mõnusalt sisse? Ma istun selle peale. Laua peal on miski lihh? Näm. Lihtne vahetu mõtlematu kasmatahanjah suhtumine.
Väga inspireeriv muarust. Ole rohkem nagu kass. Ma ei tea, miks vesiheina vaatlemine mind niimoodi ei kõneta.

Ma vahepeal kahtlustasin, et mu suutlikkus kunsti, keelt ja kultuuri nautida tuleb suuresti mu puudulikust humanitaria haridusest. Umbes nagu koolilapsed, kes muusikakoolis ei käi, käivad kontserditel ja need, kes ei maali, käivad maalinäitustel. Nagu ilma igasuguste füüsikateadmisteta inimesed vaimustavad iseennast hüperventileerivasse pöördeisse, kui nad saavad meelevaldselt tarvitada sõnu nagu energia ja väljad ja kiirgus. 
Kui minu kuuldes hakatakse rääkima ajaloost või filoloogiast või keegi ütleb Aristoteles, kukub mul aju küljest ära ja ma püüan lihtsalt võimalikult vähe kaasa rääkida, et mitte end päris lolliks teha. Facebookis hakkasid inimesed toda Kunksmoori-teemalist makatööd mõnitama ja ma tegin ainult piup ainult oma peas, sest selle autor kõlas minu jaoks küll, nagu ta teaks tuhandest maailmast, millest mul aimugi pole. 

P8140056
mõmmi istub pisarateni solvunult õues, kui toas kasvab õunapuu

Öösiti on telefon alati hääletu alates tolles päevast, kui ma sain kellegi peale niiiii vihaseks, et ta mind oma telefonikõnega üles ajas. Ja selles suures raevukas sõimlemise hoos mõistsin, et see on mu oma viga ja ma saan end selle eest kaitsta. See on minu telefon. Minu uni. Minu kontrolli all kogu see olukord. Helistagu terviseks. Ma võtan vastu, kui mul on parajasti niisugune moment. Sina ei ole mitte kunagi süüdi, kui sa mu telefonikõnega üles ajad. Helista millal iganes.
Pealegi, milleks mulle vali telefon une ajal? Sel ajal, kui ma magan, ei helista inimesed üldsegi asjadega, mida ma tahaksin ärgates kuulda. Keegi ei helista mulle kell kuus hommikul: 'kuule, kas su vana kontonumber veel kehtib, ma tõesti ei tea, kuhu mujale oma raha panna.' Kunagi pole ette tulnud, et pool üks öösel tuleb kõne: 'ma mõtlesin järele ja otsustasin, et tegelikult on see maailm ikkagi väärt selles olemist, sest see on ainus maailm, kus on leidub midagi nõnda toredat ja head nagu sina.' Ei, tupsud. Ei-ei. Kussa sellega. Inimesed helistavad öösiti tuhandel tüütul isekal põhjusel ja tühjade murede ja kasutute pakkumistega. Aga see ei pea iialgi minu mure olema, sest mu telefon on minu käsutada.

Alati, kui ma näen kedagi metsade vahel või põldude ääres lapsevankriga, tuleb mulle meelde, kuidas Benjamin Spock kirjutas. Et kui sa linnas elad, siis oleks mõistlik hankida lapse saamise puhul omale ka mingi sõiduriist, milles teda aeg-ajalt tänavale kaasa võtta. Aga maal elades pole tarvis. Õues magamiseks ajab asja ära ka suurem pesukorv või kummutisahtel.

P8120016
mida hekki, mees, kas sa just peeretasid
suu kaudu hingama, mu poeg, tuleb sul õppida



Kas suarust on ka natuke tüütu või imelik, kui inimesed hakkavad hariduse puudumist (üle)tähtsustama?
Mis asjus sulle inimesed sobimatul hetkel helistavad?
 

Comments

  1. müügimehed. miks nad enne lõunat juba tööle peavad hakkama? kõik teavad, et enne lõunat ei tohi mulle helistada. muul ajal ma võin nendega lobiseda küll.

    ReplyDelete
  2. Kas Kunksmoori-tööd ei mõnitanud eelkõige mitte need, kes esiteks ei olnud humanitaarid (või üldse haritlased) ja teiseks ei olnud seda lugenud rohkem kui pealkirja jagu ja lülitusid sisse selle peale, et seal oli kirjas "feministlik"?

    Ma olen telefonidest kuulnud, et neid uuemat sorti telefone ei saa äratama panna, kui neil hääl maas on või nad on välja lülitatud. st nad ei oska enam ennast äratuse hetkeks sisse lülitada, mis tähendab, et kui inimene tahab öösel rahus magada, siis on tal eraldi äratuskella tarvis. sellist äratuskella, mille peale keegi ei saa helistada.

    ReplyDelete
  3. ma sirvisin tolle kunksmoorinduse enam-vähem läbi ja pigem kaitsesin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. näedsa sis, see, kes läbi luges või kas või sirvis, juba kaitses. Q.E.D.

      Delete
    2. mina lugesin ka läbi, aga ei kaitse. Kui töö autorile ei meeldi kodumasinad, no ärgu siis neid kasutagu. Mina kasutan ja ei juurdle liialt selle üle, mis soost nende väljatöötajad täpselt olid. Aga mul ju pole haridust ka, nii et mis ma ikka tean.

      Delete
  4. Anonymous00:17

    Minu tel. lülitab ennast ise öösel välja ja hommikul sisse nii, et ma ei tea kes mulle tahab ebasobival ajal helistada. Pealegi maei tea isegi mix ma äratusele ei reageeri kui ma väsinud olen.Telefoniga rääkimine on 1000minutit 1 eur kuus, on isegi 50 sendist kuu tasu pakutud, nii et inimesed suhelge, kuni odav on

    Inimesed on uudisimulikud pole midagi imelikku. :)

    ReplyDelete
  5. Mulle helistavad inimesed alati ebasobival ajal. Ma olen seda tüüpi, kes ei saa aru, et miks ei võiks sõnumit saata? Ma kipun muidu toredate plaanide peale niimoodi prauhh! helistades ja mind fakti ette pannes pigem "ei" ütlema. Pärast kahetsen

    ReplyDelete

Post a Comment