nägi unes taevalikku

P5010122
sõidad ükspäev lihtsalt mere äärde ära ja teekonna viimasel sammul on taoline sild ja värav
et kohe oleks. mindud

Suurema osa oma ärkveloleku tundidest veedan multitaskides. Arvukalt asju on alati korraga käsil. Kõik muidugi teavad, et mitut liini korraga töös hoides paralleelselt rehkendades samal ajal enda jagamine rohkem kui ühe tegevuse vahel, ei ole tõhus. Pole efektiivne ja ükski ei saa seejuures talle väärilist osa minust. Aga mida paljud ei tea, on tõhusa rööprähklemise mõistlikud meetodid. Kuidas kogu selle protsessi osas arukas olla. Kuidas valida need asjad, mida korraga samal ajal üheaegselt korda saata. Ja ma olen siin, et anda teile kogemuspõhist nõu. Jäta asjad tegemata. Ära lihtsalt tee neid. Lepi kokku ja anna lubadusi ja tõota sooritust. Ja selle aja vältel, kui sa võiksid täie tähelepanuga kogu ressursside varuga teha ühte või teist asjadest, ära tee kumbagi. Sest fakt on, sa ei saa mitut asja korraga teha. Pole mõtet elada illusioonides, onju. Aga sa saad väga hästi mitut asja korraga vältida. Rohkem kui ühte kohustust edasi lükata. Tervet trobikonda ülesandeid isegi mitte alustada. Kuni asjade üldsemitte tegemine tuleb loomulikumalt välja, kui nendega tegelemine, ei saa keegi ka öelda, et mõni asi on poolikult või kuidagi hajusalt või eemalolevalt tegemata. Kõik saab täpselt sama suure hoole ja täpsusega unarusse. Nii tõhus. Vägagi efektiivne. Üleni laiahaardeline. Uskumatu. Selline võimekus.
Registreeri end õppeainetele, mille loengud toimuvad igal nädalal samal ajal. Veeda igal nädalal see poolteisttund puhkeruumis või kohvikus midagi muud ja tervenisti kõrvalist tehes. Kahes kohas korraga olla pole füüsiliselt võimalik, kõik teavad. Aga on sama vältimatu tõde, et on võimalik olla kahest kohast korraga täiesti puudu.
Hakka käima rohkem kui ühe partneriga. Tõota ja väljenda tulevike osas taolisi hellusi, millede edasiandmise jaoks kuluks sul vähemalt kaks kui mitte rohkem eluaegasid. Siis veeda oma päevi ja öid hoopis raamatuid lugedes või iseend otsides. Sa ei saa kaht partnerit korraga õnnelikuna kütkestatult hoida. Aga sa saad kaht partnerit korraga alt vedada. 
Sünnita või hangi muul moel mitu last. Siinkohal võid vabalt valida, kas saad nad ühe sündmuse saatel või teed need asjad kuidagi kunagi järjest. Seejärel pane tähele, et tähelepanu, mida juba üks laps sinult vajab, on jäägitu. Aseta lapsed rämpstoidu või ekraani ette (väikese e-ga. Ära jäta oma lapsi kino Ekraan ette). Või varusta lapsed värvilise koliseva plastikuga. Ignoreeri neid. Kõiki korraga. Samal ajal. Tõhus. Ühtlane saavutamatus. Vau.
Ära sünnita ega hangi muul moel mitut last. Siinkohal võid vabalt valida, kas jätad saamata mitu last korraga või langetad otsused mitte saada esimest, teist või viimast last kuidagi aja vältel järjest. Nüüd. Iga ajahetk, mis sa kulutad millele iganes, on samal ajal ühtlaselt ka ajahetk, kus sa ei täida vanema ülesandeid. Mitte. ühelegi. lapsele. Uskumatu. Kui palju mittetegemist sinust pärineb. Missugune suurejooneline tulemus. Ma olen sinu üle uhke.



Siin võib korraks peatuda ka nendel inimestel, kes palju päriselt teevad ja palju jaksavad. Nad on tublid. Me peame neid imetlema ja nende üle imestama. Kui palju nad on ette võtnud ja kui paljuga nad on seotud ja kui lõpmata töökad usinad ikka. Pärast seda, kui me oleme ära imestanud, me anname neile andeks. Ja järele. Ja eritingimused. Ja leebemad reeglid. Ja osavõtliku mõistmise. Ei pea tähtajaks tegema, sa teed niigi palju. Ei pea igal koosolekul osalema, sa osaled niigi palju. Võid küll sellest ainult pool teha, selle hiljem teha ja selle tegemata jätta, ma tean, kui palju kui palju sa mujal ja muidu.
Ma vahel ikka ütlen küll, et kui sa tahad ahnelt kõiki asju kõiki tulemusi kõiki rõõme, siis sul ongi raskem ja siis sa mõnes mõttes võib-olla nagu pead ka rohkem. Nii lihtsalt on. Sa ise valisid selle endale ja ju sa teadsid, mis sa teed. Ma elan sulle kaasa, ei tunne kaasa. 
Ma vahel ikka nurun enesele kaastunnet ja leebumist küll selle arvelt, et mul on muudki ja teisigi ja seega üldplaanis ma olen iseenesest lillegi liigutamata (parimal juhul ühte lille liigutanult) juba jumala kiiduväärselt hästi ju.

P5070005
uus algus

Slämm läks pekki ja ma ei tea miks. Natuke oletan, aga pigem on selguseta müstika. Ma olin närvis ja ma olin jälle esimene ja seega veel rohkem närvis. Sisuline ettevalmistus oli tegelt põhjalik, aga see ei teinud millegipärast heaks eelnevat kaht magamata ööd ja üldist enesest väljasolekut ja sooritus kannatas. Ja kui minu sooritus juba kannatab, siis ta kannatab kummuleeruvalt kuhjuvalt üha ja üleni. Ma ju ise kuulen, kui halb ja seega seda halvem. Lisaks - mis kuradi publik see oli? Kes istub täiesti tuima näoga ja ühtlases hauavaikuses, kui mingi võõras pif hakkab mikrofoni täielikku pula ajama. Mis teil viga on. Kes suri? (ahjaa. õigusküll. juudid).
Ma natuke kadestan neid inimesi, kes saavad täie siiruse ja veendumusega midagi lõplikku lausuda pärast ebaõnnestumist. Nagu: ma ei kirjuta enam kunagi mitte ühtegi luuletust! Sest ma tahaks küll vahel lõplikkusi lausuda, aga kohe, kui ma hakkan, hakkan ma enda üle naerma. Mitte lõbustatult lustlikkult lapse-naerma. (Oh sind tobukest küll.) Vaid kibedalt ja üleolevalt. (Haah! Hea nali. Saa üle nüüd.) Niiet sellega on korras.



Kui sul on garaaž ja peale mootorsõiduki omamisele veel mõni harrastus, pole sul varsti enam garaaži. Sest see teine asi sööb ta ära. Nii hea ruum, valge ja majast väljas. Saab ehitada või lammutada või leiutada. Jõudu teha või jalgrattaid putitada. Maalida. Asju hoida. Sestnoh, ega see auto ka seal kogu aeg ei istu. Vahel istub ta väravas ja teinekord on sõidus või paranduses. Ja milleks hoida tühja ruumi tühjana, kui igasugune õhinapõhine ruumikasutusvajadus peale tikub. Mõne aja pärast auto sinna enam ei mahu. Kohe kuidagi ei mahu. Siis on sul kaks varianti. Leida, et sul polegi garaaži tarvis. Oligi üks nõme kasutus ruumile, kus saab hoopis ägedust teha. Nimetad selle kuuriks või laoks ja asi antsuke. Teine variant on endale uus garaaž hankida. Kusagil peab auto, vaeseke, ka ulu alla saama.
Edasise asjade käigu osas ma pole enam kindel. Kas on võimalik, et asjad ja harrastused söövad ühe garaaži ja siis on nad rahuldatud? Või on nii, et kui sa oled korra juba garaaži minetanud, siis nii hakkabki olema ja uu(t)e hankimine viib ajapikku järjest ainult suuremate töötasapindade ja rohkemate mahukalt haaravate hobideni.


P5040002
jälgin su askeldamist läbi mulla
hoian oma kadunud pilku sinu peal

Naabrite koer haugub mu peale, kui ma enda hoovis käin. Varsti lähevad hekid lehte ja siis ta enam ei näe ja saab rahulik olla. Tundub ebaviisakas siiski. Muarust proovigu olla ometi. Saagu üle. Samas jällegi. Minu kass vaatab naabreid sellise tülgastusest šokeeritud pilguga. Appppi. Missugusi võikaid vaatepilte olen ma sunnitud tunnistama. Täpselt kelleks nad end omaarust peavad. Mis õigusega.




Comments