'Cause I does what I does

P1280544
mängib valgusega


Kui see, mida sa tahad ja see, mille sa saad, ei lange kokku, siis on sul nõme. Tahtmise ja saamise erinevus ehk nõmedus tuleb kahe näitaja erinevusest, nendevahelisest kaugusest, nagu targad inimesed ütlevad. Võib olla, et tahtmine oli olemas, aga saamine null. Tahad ilusat ilma, ilusat ilma ei tule. Või et tahtmine oli null, aga saamine oli hoopis suur. Tahad, et poleks üldse nohu, aga hoopis on nohu. Või koguni tahtmine suur ja saamine ristivastupidine, mis on teinekord eriti nõme. Tahad kingituseks heleda korpusega kallist elektroonikat, saad pruunid villased sokid.
Sa sihid selle poole, et sul oleks võimalikult vähe nõme. Kas võimalikult harva nõme või võimalikult vähesel määral korraga. Nõmedus on nõme, kõik teavad.
Tavaline lähenemine nõmeduse vähendamiseks on püüda seda saan-tahan kaugust viia miinimumini. Et nõmedus oleks vähem. harvem. pisem. 
Mida selleks saab ette võtta, et pigem saada seda, mida sa tahad. 
  • Tee nii, et sa saad oma tahtmist. Saa rohkem, rabele või püüa või tee paremini. Siis sa õnnestub sul oma saamisi paremini ise kontrollida ja seega rohkem saada, mida sa tahad ja siis ei ole nii nõme. Kusagil ju on inimesed, kellel kunagi pole nõme. Kes alati igas asjas, mis nad iial ette võtavad, üleni sooritavad ja kõik nende soovid ühes ihadega piiritult muudkui täituvad ja täituvad ja. Äkki näiteks mingid eriti töökad inimesed? Inimesed, kes vara ärkavad? Või need hirmus ilusad inimesed. Tõenäoliselt on kusagil nii rikkaid inimesi, kellel kunagi nõme ei ole. Ei tea ju. Peab proovima sinnakanti, äkki saab endale mittenõmeda elu viimaks. Kuna nõme on siis, kui ei saa, tuleb hakata lihtsalt saama ju. Loogiline.
  • Tee nii, et sa ei taha kunagi midagi. Tahtmised on üldse mingi nõrkade inimeste omadus. Sellised inimesed rabelevad nagu lollid muudkui saama poole. Ole sellest tugevam. Valgustunud ja ärganud. Selline, kes iial ei tahagi. Midagi. Kunagi. Kelleltki. Ühtlaselt muretu. Tööta oma lolli aru kallal, kes kogu aeg ennustab ja oletab ja tahab ja plaanib. Nii kasutu ju. Kogemata midagi tahad või ootad, kutsu end kohe korrale. Teinekord nõme on, tuleta endale meelde, et see on su oma süü. Poleks tahtnud, poleks praegu nõme ka. Tahtmine ongi mingi lapsik komme, millest tuleb välja kasvada. Jääb ainult saamine. Ja seega, kui sa piisavalt arenenud oled, ei saa nõmedust enam olla. Lihtne.
  • Tee nii, et sa tahad õigemini. Täpsemalt. Tehniliselt on tahtmised rohkem nagu ennustused. Ootused. Kui sa oled parajalt arukas, siis sa oskad ennustada, mida on mõistlik hetkel tahta. Ei hakka tahtma utoopilisi ulmeasju. Selleks võib kasutada teiste abi - ilmaennustusmudeleid ja statistiliselt olulisi näitajaid sinuga sarnaste inimgrupis ja sõprade soovitused. Samuti saab seda teha võimaldades endale piisavalt mõtisklemise aega. Lükka otsustusi ja plaane pikalt edasi ja vaata hästi ettevaatlikult, mida sa ette võtad ja oma isudesse lubad. Et läheks täppi. Et ei läheks nii, et sa rumalast peast uisapäisa hakkasid tahtma midagi, mida äkki võibolla polegi võimalik saada ja seega nii nõme.
  • Muuda pidevalt seda, mida sa tahad. Hoia oma tahtmisi hellalt. Tuleb välja, et saabunu ei ole see, mis soovitud oli, võta kohe uus poos sisse ja vaata seda vastumeelset asja, nagu see oleks täpselt su tellimus. Või vähemalt enamvähemgi. Mõtle positiivselt, ette ja tagantjärgi. Silmitse asju nende helgemalt küljelt. Rõõmusta pisiasjade üle. Ära vaata nõmeduse peale üldse. Kohe, kui tundub, et saamine ja tahtmine on teineteisest üüratukaugel, lase tahtmisest lahti ja keskendu hoopis sellele, et sa hingad ja et, näiteks, maitea, vähemalt igav ei ole. Ja mõtle, et kas see mitte polnudki ju tegelt su tahtmine. Selle meetodi juures võib kasutada ka taolist kassilikku veetlevat paindlikkust. Mida? Mu täpne plaan oligi diivanilt perseli vaibale kukkuda ja siis ülbelt teise tuppa ära minna. Mis te sis mõtsite.
  • Taha ainult hästi vähe. Mõtle negatiivselt. Valmistu halvimaks. Oleta keskpärasust või veel vähemat igas olukorras. Sea end valmis pettumusteks, reetmisteks, libedateks kõnniteedeks, kokkuminevaks kohvikooreks ja veinideks, mis maksavad kõik üle viieka. Nii oled sa seadnud oma tahtmise nivoo rohkelt madalale ja kui palju need saamised sellest ikka erineda saavad. See meetod on küll keerukas ja enesele vasturääkiv, kuid mitmeti tulutoov. Nimelt võimaldab see arvukaid olukordi ütlemaks: 'mul oli õigus' ja 'saite nüüd' ja 'majuütsin'. Seda muidugi siis, kui üks su tahtmistest on olla see, kellel on õigus ja parastamine on su eksistentsi üks vaheeesmärk.
Noh ja siis on olemas nõustajad, kes ütlevad, et nõme jääb alati. Nõu või tuge vajab inimene, kes mõnikord, kui parasjagu ongi nõme, teeb/ütleb/mõtleb asju, mis toovad veel nõmedat kaasa. Teeb oskamatusest ise oma nõmedat suuremaks. Nõmedus nõmeduse otsa. Ja ainus viis, kuidas elus olemise ilmvältimatu nõmeda juures mitte veel rohkem nõmedust tuua, on õppida metatasemele astumist. Mingit distantsi või eemalolekut või vähemat seotust nõmedaga. Mitte ise olla nõme, kui olukord juhtumisi on. Mitte tervenisti omaks võtta ebakõla kohalolu, vaid kuidagi teda ka kui nähtust vaadata.
Ma kah ei tea. Võibolla ikka natuke rohkem raha ja vähem kõhupekki on see, mis terve elu igavesti perfektseks teeb. 


P1280521
ookean linnamaketi rannal ei kohise



Ma üleni armastan maikasid. Need on täpselt see, mida ühelt ülakeha riietusesemelt tahta. Parajalt vähe ja kusagilt ei kisu ega lotenda. Saab mugavalt asju teha ja ühtlasi kena paista. Suvalisel hetkel üleni stressihigi olla ja järgmine hetk ilma hiiglaslike kaenlaplekkideta edasi elada. 
Seoses mu maikaeelistuse ja veel paari asjaga tuli ilmsiks, et sportrinnahoidja on jumala tore asi. Nagu maika, aga veel parem. Näiteks kui maikaga diivanile tukkuma jääd, on ärgates alati üks tiss väljas. See on ürgne maikade ja diivanite reegel. Vältimatu tulem. Peaaegu nagu rituaalne järgnevus - maika, diivan, tudi, tiss. Sportrinnahoidja seevastu peab oma nimele kohaselt kinni sellest hoidmise lubadusest. Seega kohe punkt talle. Eriti, kui tisside keskpäevane väljakukkuvus pole päris sinu tassike teed. Ma ei tea ju. 
Asi mis mulle müsteeriumiks jääb, on nende esemete välimus. Kas keegi on aru saanud, miks on sportrinnahoidjad nii haiget värvi. Tavaline aluspesu on pigem normaalset tagasihoidlikku tooni, mõne lustlikuma erandiga. Ja siis on sportrinnahoidjad nagu mingi neoontuledega pillipeo kummikarudest kootud ülearutud tibividinad. Sellised asjad, mida vaadates peab üles alla kekslema ja erutunult omigad! karjuma. Võibolla sest sportrinnahoidja on spordiriietus, mitte aluspesu. Spordiretuusid ja -jalatsid näevad ka sageli suht röögatused välja. Läheb hästi kokku mu rämedalt eelarvamusliku spordipõlgliku ettekujutusega, et (harrastus)spordis on mingi hüsteerilisuse komponent sees.
Ja ma ei ole ju üldiselt kuidagi rõõmsate ilusate värvide vastu. Mul on mitmeid rõõmsatoonilisi asjakesi, ma ostan palju asju puhtalt nende värvi pärast. Lihtsalt mitte neoonroosat läbitriibutatuna erk-ere-rohelisest. Brr. Võeh.
Enne, kui kõik tormavad kohale abivalmite linkidega hallidest ja mustadest toodetest, siis ma kinnitan, et ma tean küll, et need ka olemas on. See ei ole lõik nõuküsimisest. See on nõu raevukast kaeblemisest tühjade asjade pihta.

Haah, ma nimetasin rinnahoidjat tühjaks asjaks. Täpseim naine terves metsikus Elvas.


P1260484
rutiinne



Seoses muretute muredega. Parkimistrahv.
Parkimistrahvi saamine on nii röögatu privileeg, et ma isegi ei.
Okei, ma isegi siiski. 
Esiteks tähendab parkimistrahv, et sul on auto ja juhtimisõigus ja küllaldane tervis ja majanduslik seis nende endale võimaldamiseks. Mis on juba suht hästi, kui mingit kujuteldavat maailma skaalat vaadata. Veab sul ikka. Teiseks on parkimistrahvitavad kohad need kohad, mis on mitmete inimeste meelest peetud tähtsaks või märkimistväärt. Ja sul, heldesti õnnistatud tarkpersel, on asja neisse kohtadesse. Sa tunned end kutsutuna või vajalikuna neis paigus, mis on hinnalised. Vähe sellest. Need kohad on sulle nõnda argised, et sa isegi ei vaevu. Ei ole tähelepanelik, need olukorrad ja kohad ei tee sind ettevaatlikuks, ärevaks või hoolsaks. Sa saad unustada parkimise alguse märkida, muuseas, niisama. Sul saab olla samal ajal, kui sa oma uhket rasket kallist masinat kusagile valesti hülgad, muid asju mõttes, nii hästi läheb sul. Lisaks oled sa endast heal arvamusel. Sa arvad, et sul saab olla kiire, et sul on võimalik hilineda või et sinust midagi oleneb. Kui neetult mitmekülgselt edev äratupsutatud ägeduselu peab olema inimesel, kes saab parkimistrahvi. Selge kadestusväärsuse kese.
Nüüdseks juba kaks korda trahvi saanud. Mõlemal korral olen seda paberikest vaadates terve ülejäänd ööpäeva jooksul enda üle nutt-naernud. Kui idiootselt tobe halenaljakas probleem mul on õnnestunud endale kaela tõmmata. 


Oeh, ma olen siin viimasel ajal nõnda palju omaarust maru ägedat tarka pannud, et otsustasin see aasta end tollel ebavõistlusel haridusblogina üles anda. Kohe põnevusega ootan, kes sinna veel kirja läheb.


P1210201
see hekk, millele tahaks käppa anda


Kuidas sa oma igapäevast tahan-saan kaugust vähendad?
Missugusi naeruväärselt eduka inimese probleeme sul on olnud?

** Lisapunkti ülesanne. Mis selle viimasel pildil oleva taime nimi on? Kasvab kuni puusakõrguse hekina, aga kõverharuliste pisikeste puudena ka. Nahkjad näpuotsa suurused lehed. Alati sama heledad. Mingi pisileheline ahvileivapuu?

Comments

  1. Hekitaim on arvatavasti pukspuu. Kindlasti on pukspuu, kui lõhn meenutab kassipissi.

    Tahan-saan? Oleneb, mida tahta. Kui ma tahan midagi OMADA, siis see võib olla jah seotud takistustega. Eelkõige rahalistega muidugi. Ma olen õppinud aja jooksul tahtma eelõige mitte asju, vaid tegemisi. Kui mu tahtmiste esirinnas on tegemised, siis ei ole muud, kui TEHA. Tahan magada - leian võimaluse ja magan nagu seitse lehma. Tahan taimekesi vaigu sisse toppida - otsin taskukohase võimaluse vaiku osta ja korjan samblikke ning valan. Tahan omada maailma kõige armsamat serviisi - leian lähikonnast keraamikaringi ja hakkan tegutsema. Tahan omada maailma kõige mugavamaid pükse - leian kanga, leian õmblusmasina (või kasvõi õmblen käsitsi, ma olen selleks võimeline küll), niidi ja nõela, harutan vanad katkised, aga mugavaimad püksid algosadeks ning saan parima lõike ja õmblen. Suur rõõm õmblemisest ja pärast ka rõõm kandmisest. Minu arust annab tegutsemine enamasti suurema rahuldustunde kui lihtsalt millegi saamine.

    Parkimistrahvi olen minagi saanud.
    Naeruväärselt eduka inimese probleemid...? Noh, oleneb, kellega või mis ajastuga võrrelda. Juba oma noorukipõlvega võrreldes on palju muutunud. Siis oli hea, kui saapad pidasid vett (või üldse olid saapad) ja kui sai paraja suurusega mantli osta (mis sest, et see valet värvi oli ja nõmeda lõikega). Nüüd mu tütar ajas taga kindlat tooni ja hästi istuvat sinist mantlit. Mine või hulluks. Tõelised heaoluühiskonna inimese probleemid. Oleks ta minu mantlit näinud, mida mina temavanustelt kandma pidin...
    Veel probleeme. Antakse mulle teada, et minuga tahetakse teha intervjuu. Olgu siis raadios või teles. Isver, kus lööb närvi üles! On seda jama nüüd vaja! Milline ma välja näen?! Ega ma ei kokuta??? (Õnneks ei ole viimastel aastatel seda probleemi enam olnud).

    ReplyDelete
  2. mul ei tule enamasti saamiste-tahtmiste distantsi probleemi üles, sest tavaliselt ma naudin väga tahtmist.

    mis ei olegi nii haruldane omadus, kui mõelda kasvõi sellele, et Viagra on vist päris edukas toode.

    kuigi vbla kaoks tahtmise nautimine ära, kui mitte kunagi ei saaks mitte midagi, mis ma tahan. aga kui vahel saab, vahel ei saa, siis on nagu hasartmäng.

    ReplyDelete
  3. ja mul on just praegu üks selline naeruväärne probleem.

    ma nimelt ohkan ja halan, et lasin endale ühel vanal kliendil töö pähe määrida - asi on selles, et ta maksab mulle lehekülje pealt ligi kümneka vähem kui põhiklient; aga tol hetkel, kui ta küsis, ei olnud mul parajasti veel veebruariks ühtki tööd ees, ma tahtsin kena inimene paista ja suhteid hoida, nii et pakkusin välja tähtaja, millest salamisi lootsin, et see on talle liiga pikk ja ta otsib kellegi teise.

    Aga ei olnud, ta leppis tähtajaga ja töö läks kirja - no ja siis puges põhiklient kivi alt välja ja hakkas ise küsima, kas ma umbes samaks ajaks jõuaks teha seda, teist ja kolmandat, ja ma pidin need kõik tagasi lükkama, sest ei jõua ja tollele teisele lubasin ma enne.

    ja nii ma ühtaegu halan, et oh ma vaeseke, pean selle vähemtasuva töö ära tegema, miks ma nii loll olin. ja teisest küljest annan endale aru, et ilmselt on kogu see olukord paras privilegeerituse näitaja.

    ReplyDelete
  4. Tahtmised ja soovid ei vii kuhugi, nad viivad hoopis ära, eemale mõistmisest ja arusaamisest, nad viivad segadusse. Ja veel kõige hullem, mis võib sinuga juhtuda, on see, et sa saadki oma tahtmise, et su soov lõpuks täitub. Seda tuleb karta, sellest peaks hoiduma, seda peaks vältima nagu vähegi võimalik.
    Kui soov täitub, kui sa saadki oma tahtmise, siis tuleb valmis olla kõige hullemaks. Sellest pole enam võimalik niisama lihtsalt välja pääseda, lõks langes juba kinni. Sa ise panid end sinna sisse, omaenda tahtmisse ja soovi, mida sa pidasid enda omaks, endale kuuluvaks, samastusid oma soovi ja tahtmisega, ehitasid ise endale lõksu ja nüüd sa seal oled ja kannatad.
    Ja miks? – Sest sinna jõudmine ei pakkunud ju lõplikku rahuldust, ei toonud kaasa soovitud õnne ega rõõmu.
    See oli tee, mis kuhugi ei viinud ega saanudki viia. See polnud ju see, mida sa olid endale ette kujutanud ja arvanud, sest see oligi vaid sinu ettekujutus, illusioon.
    Igasugune soov ja tahtmine on juba kohe, algusest peale, vale ja vigane mõte. Ja kui see peaks ka mingil viisil täituma, siis tulevad kohe peale jälle uued soovid ja tahtmised, jälle uued vead, uued pettumused ja see jätkub lõputult.
    Paljudel rahvastel on õpetlikke muistendeid, muinasjutte ja hoiatavaid lugusid sellest, kuidas kuldkalakese või kellegi teise abil soovide täitumine viib paratamatult õnnetusteni, katastroofini, hävingule.

    (Raamatust "Kuidas olla", teine väljaanne, kohe ilmumas.)

    ReplyDelete
  5. muide, sportrinnahoidjate erksad värvid mulle meeldivad - särav puhas sinine, säravroosa, salatiroheline... aga kuna mul on tihti palav, olen avastanud, et kahjuks on nendega palavam kui maikadega. maika jätab dekolteepiirkonna paljamaks ja kuumus saab rahus kosmosesse haihtuda. sportrinnahoidja katab selja pealt just selle koha kinni, kust mina tahaks üleliigset soojust välja ajada. nii et viimasel ajal kasutan ma neid ainult trennis, kus lihtsalt on hädasti tarvis, et miski hoiaks, ja sealgi eelistan vahel korsetti.

    ReplyDelete
  6. Mul on kõik selge.

    Ise tehtavad tahtmised on ise tehtavad. Nagu alati, nagu ikka: ise tahan, ise teen. Kuigi "teenin rohkem, siis saan asju" mul küll motivaatorina ei töötanud. Siis tuli hoopis "mida ma rohkem tahan, rohkem teenida või teha seda ja seda ja seda?" ja muidugi ma tahtsin seda ja seda ja seda teha ning rohkem teenimiseks ei jäänud ei aega ega jõudu ega isegi huvi.

    Aga teise inimesega seotu on ikka veel raske. Oli varem. On nüüd.
    Nad ei ole kontrollitavad. Teevad mingeid oma asju, sageli üleni ebaloogilisi. Ma ei ole üldse kindel, et tahan veel kunagi päris inimesse armuda. Nii palju valu, enda nii haavatavasse seisu panek ...
    aga muidugi ma panen, kui võimalus tekib =) Sest ma lihtsalt ei oska end hoida.
    Mõnes mõttes on see ikka hea ka. Ma olen niiii omaks võtnud, et nagunii läheb halvasti ja ära taha, et jube - aga iga kord, kui vähegi võimalust tekib, lähen ikkagi panga peale.
    Sest parem riskida ja kaotada, kui üldse mitte proovida.

    ReplyDelete
  7. Hekitaim pole kindlasti pukspuu. Mingi l6unamaa taim? Portulak-turdleht?

    ReplyDelete
  8. Portulak-turdleht ongi ahvileivapuu. Võtmeküsimuseks on, kus sa selle pildistasid, kas meie maal või teises kliimavööndis? Ahvileivapuu meie kliimas vastu ei pea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kanaarisaartel pildistasin. A seal on klimaatiliselt mingi segapudru - troopika taimed ja kõrbeliiv läbisegi. Ja mäed. Ja tegemist võib vabalt olla mingi sissetoodud asjaga, mis seal tänu imbvoolikutele ellu jääb.

      Delete
  9. 1. Ma absull ei mõista seda sportrinnaka probleemi - ma näen VAEVA, et värvilisi leida, sest igal pool (no H&M ja spordipoed ja kasvõi Rimi) on hallid ja mustad. Värvilised spordikad on mul üldiselt netist tellitud, ma ei saa aru, kuidas need sulle juhuslikult ette jäävad.
    2. Inimestega on raske, sest nad on nii kuradima viisakad. Oma bf-ile ma käratan vahel, et "OLE ISEKAM!" Sest ta teeb näiteks selliseid asju, et ütleb mulle, et nii tore on kogu aeg minuga koos olla, aga samas ma näen, et ta veits eemaldub vaimselt ja tahaks omaette olemise aega jne jne. Aga kui ma talle kasvõi pakun, et kle, ma lähen ja teen sel nädalavahetusel asja X, siis ta mõtleb, et "omg, äkki ta nüüd solvub, et ma temaga aega ei veeda" ja hakkab viisakusest tagasi ajama. Samas kui kõigil oleks lihtsam, kui inimesed ütleksid ausalt, mida nad saada tahavad (ja minu poolt piinlikkus, sest kui mina ütlen, et nüüd olla näiteks seks olla ja homme tahan pannkooke, aga tema iial midagi ei ütle (ja seetõttu ei saa, sest ma ei oska anda), siis on suhe ju kreenis). Nii et raske on tõesti inimestega.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma sain üksvahe mitu ilusat värvilist ühest veidrast Rakvere poest, mis müüski valdavalt sellist odavat neoonvärvilist kaupa. nähtavasti need rinnakad väga populaarsed polnud, sest kui ma nad avastasin, olid nad äärmiselt alla hinnatud. Kusjuures ma proovisin tookord samas poes tuhmimat värvi variante ka ja just need eredad olid seljas kõige mugavamad, ei mingeid karedaid kantpaelu ega pandlaid. aga enam neid seal ei ole, sest ma ostsin praktiliselt kõik ära, osa endale, osa oma trupi liikmetele. igatahes tasub sellistesse veidratesse poodidesse aeg-ajalt sisse vaadata. Tartus prooviks ma näiteks Riiamäe poodi, kus vanasti Juustu-Juula oli.

      Delete
    2. Minu rinnahoidjavaatluse andmed tuginevad ka mingitele odavatele sotapota poodidele. Kanaaridel on see el99 ja kaltsukates sobran ka viimasel ajal pesusahtlit uue hoolega.

      Inimesed, kes ei ütle, mis nad tahavad, on need kõige hullemad.

      Delete
  10. Nonii, nüüd tuleb vist sinul mulle kohvi välja teha, mitte vastupidi =)
    Pöördusin Näpuotsa Suuruste Lehtedega Taimede Spetsialisti poole. Kes pakub, et taim on Portulacaria. Saatis lingid:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Portulacaria
    https://en.wikipedia.org/wiki/Portulacaria_afra
    googelda: portulacaria hedge canary island, images

    Neoonvärvi sportrinnahoidjatega on lihtne. Ma vihkan neoonvärve.
    Tahtmiste-saamiste suhtega on keerulisem. Siinkohal pigem ei hakka, läheks pikale.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suurepärane töö. See on täpselt see. Aitäh. Ja sel on nii ilusad õied, neid mul ei õnnestunudki näha.
      Niisiis. Kus on su kohvinupp?

      Pikaleminek on igati tervitatud.

      Delete
    2. Kusjuures lugesin, et Portulacaria lehed on söödavad - kasutatakse salatites ja suppides, päritolumaal. Ja elevandid söövad ka isukalt.
      Tsibu ja Lendav said tegelikult samuti üsna täppi, portulakka nimetades?

      Aga vot selle minu kohvinupuga on kehvad lood. Pole teist olemaski. Nii et tegin ise omale kruusitäie, sinu poolt =)

      Delete

Post a Comment