It's so deadly my dear the power of wanting you near


Sünnipäevaküünaldest ja matemaatik olemisest. (teemavälise pealkirja all)

 Teatavasti peaks olema mingi vastavus sünnipäevaks saavutatud eluaastate ja tordiküünalde vahel. Alguses on jube lihtne – saad viieaastaseks, on viis küünalt. Kümneaastaseks, siis kümme küünalt. Edasi läheb natuke keeruliseks, sest küünlaid on seda põhimõtet järgides varsti rõvedalt palju vaja ja sis peab tort selle võrra suurem olema ja rohkem süütamist ja puhumist ja häda ja viletsus. Õnneks võib teinekord asju lihtsustada. Näiteks ainult üks küünal. Täidab ära küünalde linnukese. Küünlaid oli? Oli. Hästi. Tehtud.
 Siis on teine võimalus sättida tordi peale mitte üks küünal ühe aasta eest (sest see on lissalt liiga primitiivne) vaid üks kümne aasta eest. Näiteks kahekümnendal sünnipäeval tordil kaks küünalt. Kolmekümnendal kolm. Lihtne. Ja miks me peaksime kümneid eelistama? Viieteistkümnendal sünnipäeval võib olla samuti kolm küünalt. Iga viie aasta eest üks. Ja kahekümne esimesel sünipäeval kolm küünalt. Iga seitsme aasta eest üks. Või hoopis seitse küünalt – iga kolme aasta eest üks. Selle süsteemi juures tekib muidugi see neetud algarvu probleem. Ja ära saa must valesti aru. Algarvud on väga seksikad. Mulle küll meeldivad. Aga nendega ei saa seda küünalde trikki teha. Seitseteist küünalt on ilmselgelt liiga palju küünlaid. Aga seitseteist on algarv ja ainsad võimalused seada igale n aastale vastavusse üks küünal on võtta n-ks üks või seitseteist. Seega justkui selle esimese variandi juures tagasi. Mingit optimeerimist ei ole.
 Täiesti uus minumeelest hiiglama nunnu mõte tortide sünnipäevade ja küünaldega pärineb Mikilt. Küünaldel saab teatavasti olla kaks olekut – põleb või ei põle. Kui mingite asjadega saab esitada kahte asendit, saab nende asjadega esitada binaari. Binaaris saab algarve ka esitada. Seitseteistkümnenda sünnipäeva tort näeks välja nii: tordil on reas viis küünalt, põlevad esimene ja viies. Sest kuusteist pluss üks, vaata. Puhuma pole neid mõtet hakata, sest siis kohe arv muutuks. Küünlaid tuleb vaadata, juurde tuleb teha oksendamiseni palju nohikunalju ja poisid, kes tahavad skoorida võivad püüda kogu nalja seletada heledapäistele sotsiaalteaduste tibidele, kes aru ei saanud. Sis korjab keegi küünlad vaikselt ära.

Muide, 25 ümardatakse 30-ks.

Comments

  1. Palju õnne 11001 puhul!

    Muidugi, need küünlad peavad ühes reas olema ning vaadata saab neid ka vaid ühelt poolt. Sest teiselt poolt vaadates tuleks hoopis 10011, mis aga pole ju ka paha vanus.

    ReplyDelete
  2. Anonymous20:42

    aga kui on 19, siis peaks põlema esimene, neljas ja viies. ja kui sa torti teiselt poolt vaatad, on 25. siis võivad üheksateistkümnene ja kahekümneviiene koos sünnipäeva pidada. ha! hull nohikunali!

    ReplyDelete

Post a Comment