Wait til we get our math on you.

Sissejuhatuseks varastatud koomiks:
http://spikedmath.com


Mul tuli idee üheks niisuguseks ulmeliseks lühijutuks, mis on samaaegselt liialdatud ja ühiskonnakriitiline ja naljakas ja kurb ka. Nagu head ulmejutud ikka on. Ma praegu ei hakka siin pooleks surema, üritades päriselt seda lühijuttu kirja panna, vaid kirjutan sulle jutu sellest, milline see jutt oleks. Metajutt. Siis keegi teine saab selle pärast päris jutuks panna.
Tegevus toimub maailmas, mis on üsna sarnane meie üheksakümnendate algusele. Et näiteks lapsed veel mängivad tänavatel omavahel vabalt ja käivad teinekord omal käel ilma avastamas. Aga see erineb meie maailmast selle poolest, et selles maailmas on matemaatika samasugune tabu nagu seks. Eriti just õppe- ja kasvatustöösse puutuvates rakendustes. Vanemad annavad küll endale aru, et varem või hiljem hakkavad nende lapsed ka matemaatikaga tegelema. Kuigi nad salamisi loodavad, et nemad sellest kuigipalju kuulma ei pea ja see matemaatika, mida nad teevad, on ikka pigem selline ristiinimese kombel - perekonna aasta eelarve koostamine või teinekord ehk mõne pindala ligikaudne hindamine. 
Koolides küll on mingid õppeained, kus õpetatakse matemaatikat, aga need on niisugused naljanumbrid, kõik teavad, et seal tegelikult matemaatika koha pealt targemaks ei saa. Isegi sama kooli õpetajad kahtlustavad salamisi, et ega see matemaatikaõpetaja ise küll kunagi päriselt matemaatikat pole proovinud. 
Vahel harva viiakse läbi selliseid üsna vähese vastukajaga sotsiaalprogramme, kus levitatakse selliseid laused nagu "Kui sina oma lapsele matemaatikast ei räägi, kes siis räägib!?" ja uuendusmeelsemad vanemad ikka aegajalt selgitavad, kuidas nemad küll ei hakka oma lastele matemaatika kohta valetama ja räägivad ise kõik ära. Muidugi on see alati veits piinlik ja kohmakas ka, sest perekonnas igapäevaselt matemaatikast ei kõnelda.
Eks poistele pakub asi ikka rohkem huvi, pahandustest ja keelatud asjadest rohkem huvitatud, nagu nad on. Teinekord mõne lahedama kuti isa pärandab poja teismeliseks saamise puhul talle oma vanad maleõpikud või lausa mõne ülesandekogu. Mõned pahad poisid leiavad selliseid asju vanemate töötubadest enne määratud aega ise üles. Neid salapäraseid asju saab siis sõpradega koos uurida ja jube põnev ja keelatud. Samas, keegi ei tahaks mõeldagi, kui midagi niisugust teeks mõni tüdruk.
Selle lühijutu tegevus toimub ühes väiksemapoolses linnakeses. Seal on mingi laste seltskond, kelle ümber tegevus toimub ja kelle omavahelised jutud annavad hea ettekujutuse sellest ühiskonnakorraldust. Veel on seal mingid kirikutegelaste moodi inimesed, kes aegajalt inimesi hurjutavad, matemaatika halbade mõjude eest hoiatavad ja üldse paistavad ette kujutavat, et maailm saaks paremini hakkama, kui matemaatikat üldse olemas polekski. Siis on seal üks niisugune lollakas kojamees, kes teinekord noori tüdrukuid ja lapsi üldse mingite matemaatiliste arutluskäikudega šokeerida üritab. Aga kõik teavad, et teda ei tasu eriti tõsiselt võtta.
Lisaks on seal üks vanemapoolsem kahtlast päritolu kahtlaste elukommetega naine, veits hullumeelne, nagu räägitakse. Ilmselgelt punaste juustega ja erakliku eluviisiga. Tema kohta räägitakse, et ta olevat noorena väga silmapaistev matemaatik olnud ja sellest, kuidas ta ringi käib, võib arvata, et ega ta praegugi seda kommet maha pole jätnud. Sestnoh, vaadake, milline ta on. Ja räägitakse, et ta teinekord kutsub oma väänkasvudesse kasvanud kummalisse majja mõningaid andekamaid noormehi ja teadagi, mida seal siis tehakse. Arvata võib, et siis ta õpetab neile süütutele poistele matemaatikat. 
Muidugi on niisuguse naisterahva maine linnaelanike, eriti teiste naiste ja eriti konservatiivsemate naiste silmis, pigem halvapoolne. Samas, kuna matemaatika on niisugune õudne tabu, ei saa armastavad vanemad oma lapsi otseselt selliste inimeste eest ka hoiatada. Emad alati punastavad ja keerutavad midagi ebamäärast, kui mõni laps küsib, miks selle tädi töötoa aknas tuli põleb veel hilja ööselgi või miks kojamees midagi nii arusaamatut ja samas üleni põnevat just neile järele karjus.

My therapist asked me if I thought math was dirty. I said 'it is if you're doing it right'


Ma pärastpoole räägin üleliia palju oma eraelust ja muudest mõtetest ja panen omatehtud piltsa ka. Jõuad oodata küll.

http://spikedmath.com/

Comments

  1. mirjam22:43

    See on nagu see:
    http://www.philosophynews.com/post/2012/03/24/Talk-To-Your-Kids.aspx
    ja see:
    http://www.teamdetroit.com/projects/ccs.php

    ReplyDelete
  2. Malega on juba praegu nii, et keegi ei taha mõeldagi, et tüdrukud maleõpikuid loeks. Suhtarvud selle kohta, kui paljudele väikestele tüdrukutele ja kui paljudele poistele malet õpitakse, on väga erinevad. :D

    ReplyDelete

Post a Comment