külm ei ole?

Need puud, mis sügisel said toodud ja talvel haluti veel vihmamärjad olid, on nüüdseks läbinisti krõbedaks kergeks kuivanud. Toon pool korvi kööki valmis ja kui me tuleme linnast või metsast tagasi oma vihmajahedasse majja, teen pliidi alla tule. Mis siis, et suvi. Kui mul on külm, ma kütan. Korsten võtab kuivad puud vastu apla tõmbega. Maja läheb kähku nagu teist moodi soojaks. Sest ega ta nii külm ju polnudki, kui päris kütteaegadel. Kliimasüsteem on meil ka, see lehvitab puhast filtreeritud täpselt õigelt välja mõõdetud pahvakaid ühtlases laisas rütmis laiali ja teeb vulgaarselt valjusti piiiip!, kui teda näppida. Pliit teeb köögi palavaks ja pannkookide küpsetaja põsist õhetama ja tuppa truubi ümber sooja välja.

P6230081
päike hakkab peale


Keegid kenad inimesed on mingi Myers-Briggsi teinud söödavaks ilusaks isiksuse testimise keskkonnaks ja ma käisin ja tegin ka. Muidugi sain ma tulemuseks, et mul on maailma kõige parem iseloom üldse terves maailmas. Ja et huvitav, kas kõik inimesed arvavad, et nende iseloom on see kõikse parem iseloom. Või on selliseid ka, kes mõtlevad, et ahh kui kahju, oleks tahtnud teist tulemust saada, kurb, et mull nii nõme karakter ikka antud on.

Kuna mind siiski on psühholoogia alal koolitanud ainult väga tõsised teadlased ja oluline pole, mis hinges sünnib, vaid mis kõrgema täpsusega käitumist ennustab, tegin ikka suurt viisikut ka uuesti. Jätkuvalt - kõrgelt ekstravertne, väga avatud kogemustele, vähe neurootiline ja vähese meelekindlusega, keskpäraselt koostöövalmis. (Link minu tulemustele, ma teinepäev tahan neid äkki uue tulemusega võrrelda.)
See on nüüd muidugi jälle minapilt ja vabalt võib olla, kui lasta mõnel mu lähedasel vastata, saame üldsegi, et ma olen igasugune rutiinne nutu-tuts ja minuga on absoluutselt võimatu koos töötada.

Ja siis me jõuame selle jutuni, et vahel inimesed eelistavad vaikset õhtut raamatu seltsis seltskondlikule inimestega sündmusele. Või testis küsitakse, kas sul on nii olnud või kui sageli. Ja ma olen kuidagi segaduses. Esiteks - mis olukorras see üldse päriselt valikuks tuleb. Need pole võrreldavad asjadki. Kuidagi tundub nagu õunad ja apelsinid küsimus. Küsiks äkki, kas sa eelistad pitsa söömist ookeanis ujumisele. Mh. Minaeitea. Oleneb ju. Need pole sama kategooria. Vahel ma tahan pitsat, vahel ma tahan ujuda. Mis asja. Kui põnevaid raamatuid need inimesed ometi loevad.


P6230058
see nooruk alles harjub õunapuudega, aga tagakäpad on tugevad

Kui ma kohvi joon (tasapisi isu taastub, vahel nuusutan häbematult võõraste inimeste kohvipause), on selle elamuse pärast. Kohv maitseb hästi ja mulle meeldib kohvides aega mõõta. Hakkan midagi tegema, kui ma olen oma kohvi lõpuni joonud. Ei saa esialgu veel kusagile minna, ma just tegin omale kohvi. Näitan lapsele tassi ja teatan, et ma hetkel küll ei tule kusagile, näed ju - kohv on pooleli. Mis on muuhulgas muarust väga hea vahend lastele piiride selgitamisel ja austuse kasvatamisel. Näiteks kui mul laps ütleb, et tal just algas mäng, siis ma jätan ta ka rahule. Nii on.
Igastahes. Kohv ja aja mahavõtt. Miks ma kohvivaba aega suve alguses üldse alustan, on selle pärast, et kohvi tegemine ise on asjalikkus. Peab end püsti ajama ja kannu juppe pesema ja uba otsima ja koort varunud olema ja. Ja ma tahan vahepeal pikalt olla mitteasjalik. Niimoodi kohvi teha, nagu mulle meeldib, suudavad siin ilmas suhteliselt vähesed inimesed. Niimoodi lõpuni suhkruteni välja. Et ma isegi ei pea ise külmkapini kõndima ja purgi pealt ise koort riisuma. Ja kohv peab olema hea, seega ma mingi vähemasjaliku lahustuva või säästu variandiga ei lepiks, kui on aeg lihtsalt logeleda. Lihtsam on mõni aeg lihtsalt mitte.

Käisin kusagil külas ja hommikuste askeluste juurde istub peremees, juuksed sakris ja pidžaama seljas, diivaninurgal ja jahvatab kohviube. Selle ringiaetava veskiga. Nii kaua jahvatab. Pikalt pikalt ragistab seal. Kuigi majas on, eksole, elekter juba sisse veetud. Ja muidugi on see selleks, et aega ju on. Rõhutamaks tähistamaks, et aega ju on. Elu on hea ja töö ei jookse eest ja võib endale lubada kallist veskit ja hommikul nüri rututa jahvatust. Ma saan sellest aru. Aga ma ei vahetaks oma elektrilist veskit käsiveski vastu. Et on küll kohv elamuseks ja selle tegemise askelus ilmne muu edasilükkamine ja tähistab aega ja selle kuuluvust mulle endale ja mu enda käsutavust selle üle. Aga käsiveski on juba natuke üle piiri. Teinekord peab ka mõne piiri ära tundma.


P6230045
konkureerivad mustrid


Vaidlesin oma pea sees kellegagi (arvatavasti iseendaga) mingi inimestevahelise üle ja jõudsin huvitava vastuseisuni. Järsku ta küsis väga süüdistavalt: mis sa mõtled, et sulle kehtivad teised reeglid, kui kõikidele teistele. Ja ma olin nagu: aga muidugi. Muidugi kehtivad mulle teised reeglid. Sest mina ei ole teised. Peaaegu igaühele kehtib oma komplekt reegleid, sest kõik on erinevad. Erinevate kehade ja ootuste ja tahtmiste ja kogemuste ja vajaduste ja võimetega. Kui tobe oleks kõikidele samu reegleid rakendada. Mis mõte sellel siis oleks?
Selle pärast vist ongi minu jaoks natuke kasutud need 'pane end teise inimese olukorda' või 'kuidas sulle meeldiks, kui sulle tehtaks' arutelud. Sest see ei puutu justkui asjasse. Tema ei ole mina ja mina ei ole tema. Ma torkan sind näpuga ribide vahele, sa saad sinika. Sa torkad mind näpuga ribide vahele, mul on kõdi.
Niiet otseloomulikult täiesti iseenesest mõistetavalt - mulle kehtivad teised reeglid kui teistele.

Umbes sellest arutelust natuke edasi lüpstes, kui ma kunagi selle rohkem läbi mõtlen, jõuab ilusti veenva jutuni võrdsusest ja õiglusest natuke suuremal skaalal. Sa ei saa samu reegleid kehtestades võimaldada kõigile samu tingimusi. Nõudmine, et igal ühel on täpselt sama stardipunkt mingis konkreetses väljamõeldud raamistikus, ei taga tegelikku võrdsust ja samu võimalusi. Sest inimesed on erinevad. Ja noh, sealt tuleb siis vaadata, kas sa üldsegi tahad, et kõigil oleks ühe hea või sa tahad, et ainult sinu poolt väljavalitutel oleks hea. 


P6220023
endasse tõmbunud

Muidugi ma saan aru, et mu juurdunud veendumus, et mina üksinda olen mingisugune salajast päritolu printsess kuninganna, kes on karistamatu ja ilmeksimatu jumalikkus, saboteerib mu suhteid. Aga ma olen siiski küllalt veendunud, et püüd rakendada kõikidele osapooltele kõiki neid väliseid tehislikke reegleid ja raame, küll kuhugi ei vii.
Näiteks ükspäev ma takistasin end mõrd olemast mitte selle pärast, et mulle küll ei meeldiks, kui keegi teine oleks minuga niimoodi mõrd. Sest minesatea, äkki meeldiks, nad eriti pole proovind. See ei puutu asjasse. Vaid hoopis selle pärast, et ma katsusin, kas nii ütlemine on armastus. Otsustasin, et ei ole ja olin hoopis selle pärast vähem mõrd. Ikka endast ja oma kihtidest ja nende vahel peitust mängivast tõest lähtudes. Mitte oma kujuteldavast projektsiooni peegelduse taju arvatavast analüüsist.

Avastasin, et kui mul mingi olukord või mõte või suhe peas ketrama hakkab ja kellegagi pläkutada ei ole, siis ma murran oma pead. Nagu mõistatuse või ülesande või probleemi üle. Niimoodi tõsiselt ja vaevaga. Justkui sellistel asjadel saaks olla õige vastus ja korrektne lahenduskäik ja toimiv algoritm, mida hästi valitud parameetritel rakendada. Et võib-olla peaks hakkama kaasas kandma mingeid parajaid ülesandekogusid, millest siis midagi sellele aruloomale hambusse visata, kui tal jälle igav hakkab.

Külastatud ja seeskäidud järvede loetelu on alustatud ja piirdub esialgu Arbi ja Kubijaga. Viimase rannas oli eile rannavalvur klaaskarbi sees vahti pidamas, kuigi inimesi ei olnud. Aga ta oli nii tüdind näoga, et ma ei julend küsima minna, mitu trahvi ma riieteta ujumise eest saaksin.

P6220036
ja varjud tantsisid



Kas sul on ka kõige parem isiksuse tüüp? Või sa tahaksid teistsugust ja millist siis?
Kus sinu aja meelega ära kulutamise piirid asuvad? Mis hetkest (toimingust, seadmest, tingimustest) on sinu arvates aja maha võtmine juba mõttetu ajaraisk?


Soovita mulle järvi, kuhu see suvi sisse minna ja miks.

Comments

  1. Ma käisin ka hiljuti külas ja oli ka käsiveski ja minu arust on see kah üle piiri.

    Kas iseloom saab olla "hea"?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Võib-olla siis mitte universaalselt hea, aga meeldiv. Või kasulik. Eesmärkide või ideaalide või soovidega kooskõlas.

      Delete
  2. Anonymous21:25

    <<ESTP-A. Pealtnäha pioneer, tegelt lihtsalt keskendumishäirega.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mhmh, midagi sellist ma millegipärast aimasingi.

      Delete
  3. Illi järv. Seal ei ole klaaskarbi sees vahti, kes riieteta ujumise eest trahvi teeks. Ja seal on nii armsad konnakullesed, tuhandete kaupa. Ja - sinna ei ole nii pikk maa, et jääks ajapuudusel minemata.

    Muidugi on mul parim karakter! Kuidas siis muidu? Ainult vahel aeglasevõitu ja laisavõitu. Aga see on ju ainult hea, sest mulle meeldib süveneda ning kiiresti süveneda ei saa :D . Loll, kes põhjendust ei leia, miks ta just sellisena parim on.

    Mul on pidevalt aeg maas ja jätkuv ajaraisk. Aja maast üles võtmine on pingutus ja sündmus. Ja ma ikka vahel juurdlen, et kas peaks oma rahulikust uimasest seisundist välja tulema ja tegusaks hakkama või on plaanitav rabelemine liigne ja mõttetu energiaraiskamine? Nii et mul on küsimus vastupidi püstitatud. Kohviveski-küsimuses ma pigem molutaks, mitte ei vehkleks kohvi jahvatada käsitsi, sest energiat tuleb ökonoomselt kasutada, mitte mõtetult käsitsi kedrata kasti, kui elekter selle töö viuh ära teeks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minu iseloomu vead ja puudused on ka ainult hästipõhjendatud värvikad nüansid muarust.

      Illis räägib riieteta ujumise vastu see röögatu teismeliste kari, kes mulle eelmisest aastast meelde jäi. Kuigi eks saab ju öösi käia ja nii. Lähedal on ta tõesti.

      Tõepoolest - kui elekter oad ära jahvatab, siis vabaneb veel rohkem aega, mida raisku lasta. Kohe täpselt mitte midagi tehes.

      Delete
    2. Illis on neid teismelisi harva. Ausalt öelda pole ma neid seal kohanud. Pigem endasuguseid matkajaid. Teismelisi on lõputus koguses hoopis Vaikses järves, mis on muidu sama nunnu, aga oluliselt lähemal. Illi järve minekuks peab siiski natuke pingutama, seal ei ole nii suurejoonelist ja uut pontoonsilda. Vaikne järv on poole lähemal (kohe linna piiris, surnuaia taga), aga üleasustuse tõttu sobib ujumiseks ainult kesksuvisel päikesetõusul.

      Delete
  4. Mul on kohviube (keegi kinkis) ja kuskil kapis ka elektriline kohviveski, aga ma ei ole seda ammu kasutanud. Joon valmisjahvatatud kohvi, kuigi selle viimane ots on alati ära lahtunud.

    Ma arvan, et kui mul oleks käsiveski, siis oleks parem šanss, et ma ise ube jahvataks. Sest elektriline veski teeb jubedat häält, ragiseb ja undab (ja teda peab juhtmega seina ühendama ja juhe TÖLLERDAB, aga see on väiksem mure). Isegi kui keegi teine jahvataks, ei tahaks ma selle koleda häälega samas ruumis viibida, parem kui mitte samas korteriski. Saati seda undajat siis oma käega hoida, nii et ma tunneks seda undamist kogu oma kehaga.

    Mul on uhmer ja ma jahvatan sellega alatasa ise selliseid vürtse, millest ma tean, et teised inimesed jahvatavad neid kohviveskiga. Nelki ja apelsinikoort näiteks. Isegi kui läheb kauem aega, ei pea koledat häält kannatama ja uhmer käib mul ka lihtsalt riiuli peal ja võtab vähe ruumi, mitte nagu elektrimasinad, mis käivad kappi, sest kapi peal oleks nad oma juhtmetega liiga jalus, ja mida peab järelikult kappi tagasi panema.

    notsu (kes ma keeldun ka elukaaslasel juukselõikamismasinaga kukalt piiramast, sest siis ma peaks vastikult surisevat masinat käes hoidma; ja jälestan südamest seda peasügamise ämblikku, mida paljud teised armastavad.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kohviveski on seinakontakti lähedal konstantselt seinas. Nagu veekeetja ja röster ja lamp. Ei pea juhtmega jahmerdama. Ja kiire hea veski teeb oma töö ni ruttu ära, et pole sest lärmist midagi. Kuigi noh mulle meeldib askeldamise juurde natuke lärmi ka tõsta. On kohe rõõmsam tegutseda.

      Delete
    2. Meil on köögikombain, mis teeb kah töö ruttu ära, aga ma lähen ikkagi köögist välja, kui A. sellega porgandit riivib.

      Ja tööpinnast kapi juures seinakontaktis on juba ees külmkapp, veekeedukann ja röster ja rohkem sinna kapi peale hästi ei mahukski, kui ma tahan seda ühtlasi ka tööpinnana kasutada. Köögikombaini jaoks tuleb alati röster välja kiskuda.

      Delete
  5. minu kohviveski on hakanud nüriks jääma. poole kauem võtab jahvatamine aega kui alguses. ma tean, sest ma loen alati mõttes numbreid, kui jahvatan. varem lugesin 10ni, nüüd 20ni. alla 20 jäävad suured tükid sisse ja kohv lahja. vot kui ma neid numbreid ei loeks, siis ma mõtleks igal hommikul selle peale, et kuhumaani "aega on" ja kustmaalt "mõttetu ajaraisk". aga õnneks pole mul aega selle peale mõelda:D

    minu isiksusetüüp on istj ja ma tahaks küll mingit lahedamat endale. ma isegi püüan petta neid teste, sest ma olen nii tüdinud sellest, kuidas mulle tulemustes korrutatakse, et ma olen tundetu robot. aga ei õnnestu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mu elukaaslane on istj ja isegi mina olin üleni isiklikult solvatud, et selle kirjeldus niisugust tundetut puuslikku kirjeldas.

      Delete
  6. INFJ, muidugi on parim.

    Veriosa Mustjärv (ma saan aru, et üle Eesti on Mustjärvi mitu muidu), sest soojärv, vesi on hästi tume nagu koola, miska järv on teistest alati mitupalju kraade soojem, ja pehme vesi embab keha ujumise ajal.

    Aga aja kulutamisel ei ole piire. Kui meeldib, on aega piiritult. Kui mitte, polegi aega.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aje, me oleme samas tüüpide grupis sinuga.

      Sa mõtled Veriora ikka onju? Soojärved on ägedad küll, nagu natuke nõiduslikud.

      Delete
    2. Jap, Veriora. Kirjavigad, mu erioskus.

      Delete
  7. mul tuli siin testis muidu ENFP (pisut turbulentsuse poole kaldus). üsna tavaline, teine tavaline variant mõnes teises testis on ENTP, ühesõnaga, algus ja lõpp on ikka samad.

    ReplyDelete
  8. mitte küll järvest, aga: ma käisin pooleteist nädalat tagasi Kuressaare lossitaguses lahesopis ujumas ja väga mõnus oli. Nad on seda süvendanud, nii et ujuma saab umbes sama ruttu kui järvedes, ja vesi oli mõnusalt soe. Öisel ajal (käisin kahe-kolme vahel) ka mõnusalt inimtühi, esimesel korral jagasin lahesoppi ainult ühe luigega, kes ei lasknud end minust segada.

    ReplyDelete

Post a Comment