öörabaja

2018_01_15_DELTA_400_021
aeg seisab


Mulle jääb ikkagi natuke arusaamatuks, miks kõigile too reklaamtahvlite film nii kohutavalt palju hea ja kvaliteetne ja väärt tundus. Ma olin esialgu üleni ootused ja pärast küllaltki pettunud ja mõtlesin, et ei ütle lihtsalt midagi. Aga no ikka ei saa jätta.
Sest esiteks miks seal nii palju mõttetuid tegelasi on. Pealiskaudseid ilma sügavuseta viimistlemata karakterikujulisi puudujääke. Võtame mingi suvalise loetelu. Kõigepealt on nad üht tegelast teinud kaks tükki - eksmees käib mingi bimboga ja seesama bimbo töötab reklaamifirmas ka. Kaks eri näitlejat, üks tegelane, 3 pealiskaudse stseeni peale plaksuvaid ripsmeid rohkem kui ajusid. Miks. Et naljakas oleks noore inimese üle naerda? Võiks siis äkki puuetega inimeste üle ka naerda... aa, oih, see juba oli. Ja kui me juba bimbode kallal oleme. Miks on sel sureval mendil mingi lapsnaine? Miks see on mittemidagi ja koguaeg plakatimeigiga ja tühja ilmega nukk. Mistarvis. Sinna oleks võinud ju mingi ägedama naise kirjutada. Samaealisegi. Miks on peategelasel sõbranna, kellega ta vahetab terve selle kahetunnise tekstitiheda filmi vältel kokku umbes 4 lauset. Mingi joonistatud kitsega räägitakse ka pikemalt kui oma ainsa sõbrantsiga. Kelle ilmselgelt ebaõiglase vanglassesattumise peale tuleb mitte rohkem kui pool minutit jälle sama äraleierdunud kombel uuesti mentide pihta räusata ja siis asi sinnapaika jätta. Mis selle sõbranna nimi oligi? Token? Ja siis mingid mustmiljon hingestatud ülesõnastatud katkematut monoloogi, mida keegi poleks sellele filmile mitte iialgi andeks andnud. Aga õnneks kõik andsivad, sest surnd mees kirjutas need monoloogid. Kirjadena. Kirjutas, aga ise oli juba surnd. Ah vau. Nii diip. Väga elumuutev. Miks piirduvad kõigi tegelaste emotsionaalsed skaalad umbes vaevu paari-kolme eristuva seisundiga.  Kas see pidi olema selline kaastundlik lugu vaimse alaarengu epideemiast, kus terves linnas pole ühegi olendi emotsioonid päriselt difenentseerunud. Ja nii edasi.
Mul ei ole midagi lihtsate kohmakalt meisterdatud tegelaskujude ja vähese emotsionaalse sügavuse vastu. Kui need on romantilises komöödias. Aga see film tahtis midagi muud olla ja oli nii välja reklaamitud ja liigutas inimesi just selle pärast. Selle pärast, mida seal ei ole. Niiet minaeitea.


P1160020
jää all on teine jää

Kuidas hakata keskkonnateadlikumaks ja hoolida rohkem loodusest.
  • Viska ära vähemalt pooled oma riided ja jalatsid, kõik oma plastpuruga kehakoorijad, loomavaenulik dekoratiivkosmeetika, plastikust hambaharjad, kulukad elektripirnid. Vett raiskav dušiotsik, ühekordselt kasutatavad piknikutarvikud, hirmsat keemiat sisaldav kodukeemia, kapselkohvimasin. Põmst viska ära kõik, mis otseselt ei kõnele karju sinu loodussõbralikkusest.
  • Osta endale kööki klaasist kuivainete purgid. Osta neutraalset värvi rõivad, mis omavahel kokku sobivad. Osta bambushambaharjad ja teraskõrred. Osta päris ehtsatest kaltsudest kaltsuvaibad, puuvillased salfakad ja korduvkasutatavad näopuhastuspadjad. Osta kanister rohelisest seebist, sidrunhappest ja hellusest koosnev wcpoti puhastusvahendit, millega sobib ka nõusid pesta. Osta endale ja oma lapsele ja oma armsatele korralik kaasaskantav veepudel ja normaalne termos (või paar) ja ilus reisikaanega kohvikruus. Osta päikesepatareidel töötavad kõlarid. Silikoonist küpsetuspaber ja elektriauto.
  • Valmista igasugused asjad kodus ise. Selleks osta endale müriaad tööriistu ja -vahendeid. Osta liimipüstol ja käsitöötraat. Osta kohupiimavärv, käsitöösavi, jõulpärja toorikud ja keskkonnasõbraliku kodukujunduse käsiraamat. Osta mahlapress ja juurviljamahlapress, jäätisemasin ja leivaküpseti ja tee kõik võimalik tehtav kodus igavesti ise.
  • Ehita euroalustest voodi ja raamaturiiul, diivanilaud ja diivan ka. Kasuta euroaluseid ja ehita endale aiamaja ja sinna aiamajja sobilik voodi, diivan ja öökapp. Tee euroalustest oma kodule uus trepp ja trepikäsipuu, lillepostament ja põrandavalgusti. Nagi, puuriit ja lillepeenar. Kui sa näed kedagi, kes on ehitanud midagi millestki, mis ei ole euroalused, selgita talle kohe, et sa oled parem inimene ja loodus on sinu pärast puhtam.
  • Telli välismaalt asju. Kui sinu kohalik pood ei varusta sind kogu loodussõbralikuks eluks vajaliku haruldase kraamiga (see harimata ignorantne pööbel), kasuta Interneti väge. Telli kõik oma koduse maitsetaimeaia ja joogaharrastuse ja plastikuvabade bambuskiust biolagunevate aksessuaaride varu Hiinast. See on nii palju odavam. Eriti sest sa saad Hiinast tellida korraga eriti suure koguse hästi keskkonnasõbralikku loodustsäästvat ökokaupa. Ja kõik teavad, et mida rohkem ökokaupa, seda ökom.

P1160017
tekstuurid

Kui sul on kiire, siis sa oled rumal. Eriti rumal siis, kui sa oled selle koha pealt vali, et sul on kiire. Misiganes viisil. Trügid või rikud liikluseeskirja või seletad sellest oma kiirest kõigile kõva häälega. See ainult rõhutab sinu rumalust. Sest see näitab, et sa ei oska mõelda. Ei oska arvestada ja planeerida. Ei oma küllaldaselt kogemust või ei taipa oma kogemusest midagi õppida. Et sa ei tea, kuidas maailm käib ja sul puudub paindlikkus ootamatutes olukordades toime tulla. Puhtalt rumaluse ilmingud ju.
Kas sa ei teadnud, et hommikuti on linnas liiklus? Kas sa kuuled esimest korda, ühest kohast teise minek võtab aega? Kas sa ei tea, kui kaua sul kulub mingi ülesande täitmiseks? Kas sul puudub enesedistsipliin ja impulsikontroll? 
See kõik on üleni okei. Pole midagi, tibu. Me oleme kõik natuke pehmed ja rumalad. Lihtsalt. Sellega pole tarvis uhkeldada. Sa pole teistest tähtsam ja sulle ei kehti eritingimused ja iseäralikud privileegid ei teki sinu isikule puhtalt selle pärast, et sa oled nõnda rumal, et sul saab olla kiire.



Selle lõigu võivad nüüd jälle vahele jätta need, kellele ropud sõnad ei meeldi. 
Paarissuhte kirjeldamiseks sobib hästi nussiskaala. Nussiskaala abil saab täpsustada ära, milline osa suhtes asetleidvast nussist on ajunuss ja milline tegelik nuss. See traditsiooniline nuss. Võiks öelda ka kepp, aga see on minuarust veits instrumentaalne. Niisiis. Suhte alguses on hästi palju seda tegelikku nussi. Mida sügavamaks ja keerulisemaks ja rohkemaid nüansse sisaldavaks suhe läheb ja mida rohkem inimesed oma igasuguseid teisi külgi paljastavad, seda rohkem lisandub suhtesse ajunussi. Mõnikord saavad inimesed liikuda mööda seda skaalat ühtlases tempos, vähendades nusse ja suurendades ajunusse, kuni alles on ainult viimane. Osa inimesi õõtsuvad edasitagasi skaala keskel, andes ruumi kord ühele, kord teisele nussi liikidest. Mõni eelistab, et suhtes on ainult üht liiki nuss ja teise tekkel lahkub ta kiirustades. Maitse asi.
Kohates oma tuttavat ja soovides kuulda tema abielu või käsiloleva suhte kohta, võid vormistada küsimusi stiilis: Viimasest viiest nussist, mitu olid aju? Kas oled rahul nusside jaotusega oma elus? Kumb teist nusse enamasti initsieerib ja kuidas see mõjutab iga sellise rahuldustpakkuvust?
Kui suhtes mittemingisugust nussi üldse ei ole, siis ei ole ilmselt tegemist enam sedalaadi analüüsitava suhtega. Siis on vaja teised skaalad kasutusele tuua.

2018_01_15_DELTA_400_004
varjutus


Huvitav, kas kõigil on nii, et odava veini ostmisel jääb veinile kulutatav summa enamvähem samaks, suureneb ainult ärajoodud veini kogus. Või näiteks juba mõte süüa mõnda aega veits vähem süsivesikuid toob kaasa jumalikes mõõtmetes ürgnälja soojade sarvesaiade järele.
Huvitav, mitu korda saab end avastada mõttelt: "hmm... ta on mind iga aasta kutsunud, aga sel aastal mitte" enne, kui on aeg hakata enda küljest vigu otsima. Ja mitu viga tuleks enda küljest leida enne mõõdetavate muudatuste sisseviimist.


Aga see sai täna igatahes selgeks. Kui tihane tuleb akna taha sellise näoga et noh kus on ja sa tood kohe samal päeval talle rasvapalli, läheb veel nädal enne, kui ta tuleb seda nokkima. Tihastel on ka tegemist.

Comments

  1. Wau. See oli nüüd küll üks üleni vahva ja hea ja tore postitus. Tahaks kohe tsiteerida mitmeid kohti kuskil.

    ReplyDelete
  2. Anonymous20:09

    Juba parem, tundub, et sul on midagi internetile ka anda. :)

    ReplyDelete
  3. Hm. Vaatan, et sul on siin mingi napakas, Hundi Ulu juures oli üks - täpselt see tase, et ma mõtlen, kas sama inimene? Ja kas inime ONGI nii loll või trollib?
    Ja kurb tõde on, et vist ongi. Loll siis.

    Sama inimene - no OLEKS TORE.
    Napakate arvu maailmas see ei vähendaks, aga mulle nähtavate napakate oma siiski =P

    Millest parem mmurca olema peaks, aru ma ei taipa. Eelmisest postitusest? Möödunud 10 aasta postitustest? Iseendast?

    ReplyDelete
  4. Ma tajusin selle kommentaari põhjal just seda, et ei ole olemas negatiivset reklaami - varem olin ma sellest reklaamtahvlite filmist kuskil midagi näinud, aga see oli mul ühest silmast sisse ja teisest välja läinud, aga nüüd ma näen, et see on mingi film, millele inimesed reageerivad ja mis on kuidagi oluline ja teema ja moekas. Tekkis kohe teatav huvi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aga anna siis teada, kui sul vaadatud. Ma huviga kuulaks, mis sa mõtsi.

      Delete
  5. Anonymous23:25

    Jumal tänatud, et sa ka nii arvad selle filmi kohta. Mul oli kinos ikka korduvalt wtf-tunne. Et peategelase eksmehe bimbo üle tehti nalja, aga politseiniku 10-aastane naine oli igati okei? Lisaks oli see 10-aastane naine nii sitt näitleja, et ma kardan, et isegi Rapla Rahvateater vmt on parema tasemega.

    Mulle meeldis see teema kui selline, aga mulle tundus, et seda ehk saaks siiski paremini ja usutavamalt käsitleda. Liiga palju uskumatuid üle võlli asju juhtus selles filmis korraga. Elemendid eraldi (enesetapp, süütamine, politseinik peksab tavakodanikku niisama lambist, mõrva planeerimine jne) oleks võib-olla okei, aga kõik need asjad koos ühes väikses linnas - sorry, liiga muinasjutt. Kas mitte Crashis polnud seda kõik on kõigega seotud, üks asi viib teiseni ja sõltub kolmandast motiivi juba kasutatud? Mu meelest oluliselt paremini ja usutavamalt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, Crash on huvitav võrdlus. Too oli tõesti nende teemade käsitlemise koha pealt parem film.

      Delete
  6. Ma lugesin üht kriitilist artiklit, mis heitis ette, et režissöör käsitleb ameerika asju, nt keerulisi rassiteemasid, millest ta eurooplasena teab ainult kuulu järgi ja ei saa lihtsalt kõigest aru.

    ReplyDelete
  7. Mul on seoses Kolme Tahvli filmiga suures plaanis samad emotsioonid kui sul. Aga et mulle Frances McDormand näitlejana hirmsasti meeldib, andsin filmile palju andeks.

    Tihaste lõik on mõtlemapanev. Et kohe ja kergesti kättesaadavad asjad kaotavad apetiitsuses. Hmmm... kas seda filosoofiat võiks sujuvalt ka nussi-teemale laiendada?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma rohkem mõtlesin, et äkki tihane käis 100 erineva akna taga nägusid tegemas ja tal on sügavalt savi, et mina tema pärast muretsen ja palle puu otsa riputan. Tuleb tagasi, kui aega saab. Ei jää passima.

      Aga et kergesti tulevad asjad ei ole nii nämm... Seda nüüd küll. Nussiteemaga seostub minu jaoks ainult nõnda palju, et võibolla läheb inimest kauem tundes tema nussimine just raskemini kättesaadavaks, sest alati ei pruugi küllaldasel määral hakkama saada. Ta juba teab, mida oodata. Ja üllatusvaba nuss pole kellegi nuss.

      Delete
    2. Oot, mulle jäi segaseks, kummast postituses mainitud nussiliigist sa nüüd räägid?
      =)

      Delete
    3. Püüdsin mõlemast korraga. Või kuidas sulle tundub?

      Delete
    4. No mulle tunduski, et lõid kaks kärbest ühe hoobiga. Aga kuna löömine tuli sul mõistusevastaselt hästi välja, küsisin igaks juhuks üle =)

      Delete
  8. aitäh lahkamast nussi nõnda tabavalt! võiksid kirjutada vikipeediasse samateemalise artikli (kogu see miljoni postituse haip praegu kah ju)

    ReplyDelete

Post a Comment