kuidas ma Valencias käisin

Reisipostitustega on minu arust see häda, et näiteks mina ei viitsi neid tavaliselt lugeda. Sest seal on sündmused ja asjad. Mitte ideed. Ega isegi mõtted või tunded või suhted. Või otseselt lugugi. Lihtsalt loetelu asjadest ja kohtadest. Enamasti on reisipostitusi umbes sama kaasahaarav lugeda nagu näiteks sõnaraamatut. 
Niiet ma päris kindel ei olegi, miks ma seda praegu siin teen, aga olgu. Võib-olla ma kujutan ette, et ma olen üks särav kordumatu lumehelbeke ja minu reisipostitused küll on hoopis igati kaasahaaravad igaühele, sest mina ilmselgelt. 
Võib-olla ma mõtlen, et ma teen hästi halva reisipostituse ja selle saab pärast panna mingisse teise kategooriasse, kus ta pole halb.

IMG_0675
liiga kaugel hämaras istuv üleni taltsas modell-poose-kass
hakkas mul pärast sabaski käima

Tähendab - ega ma tegelt siin suurt korda ei saatnudki. Sai ühel asjalikul üritusel paarile inimesele üks ettekanne teht (läks hästi, tänan küsimast) ja siis sealsamas üritusel mitut teist inimest kuulat ja asjadest mõeldud ja võrgustikud. Kuna ma sugugi ei tahtnud seda tohutut kiirustamist ja hüsteeritsemist selle tuleku ümber, olin ma oma lennud piisava varuga sättind, rääkimata normaalsete nohikute üritustest, mis lõppevadki nii vara, et jõuab veel kohtadesse ja asjule. Seega ka küllaldane hästi välja vabandatud linna peal litutamine ja ilma imestus.

Kõigepealt ma korjasin lihtsalt naljaviluks muuhulgas üles ühe toidumürgituse. Võib-olla oli see kraanivesi, mida ma hotelli jõudes nagu jõehobu kaanisin. Võib-olla mõni nendest lennukitoitudest või lennujaamatoitudest või kurat seda teab. Igatahes katki ma olin. Seega veetsin põmst esimese õhtu ja öö valutades ja igati tühjenedes. Ma tahaksin öelda, et selles oli midagi väskendavat ja puhastavat ja muu taoline lilleline möga. Aga tegelt see oli rõve. 

IMG_0688
ühe välikohviku katuste vahel kasvas selline suuur apelsinipuu
ja kohviku ees platsil oli pärast üks habemega mees, kes laulis kitarri saatel mingeid omi ja muid laule ja kliente ootavad teenindajaneiud kepsutasid kaasa

Ma päris nende ülejäänud hispaanlaste kohta ei tea, aga valentsialased söövad igal võimalusel vahet pidamata ühte sööki, mis kirjutatakse paella, aga loetakse umbes paija. Põmst see on riis värkidega. Ühe paija sees olid krevetid koos kestadega, teise sees olid nii suured oad, et sa ei usuks. Ja võib-olla kohalikud ei söö ka seda, nad ainult pakuvad seda kõigile kogu aeg, sest see on nende firmakas.
Teine asi, mis (selle kandi) hispaanlaste kohta käib, on pruunid silmad ja lahke rahulik olek. Sellel eesti tüdrukul, kellega me linna peal kolasime, on veel heledamad kulmud kui mul ja täiesti kahtlusteta sinised silmad (minu omad käivad ikka halliks ka). Niiet ma vahepeal mõtsin, et me võisime küll nende hulgas paista nagu mingid kummitused. Sest hispaanlastel on kulmud. Oh, millised kulmud neil on. Ja kui kärmed ja pringid ja kiisud nad on. Mitte kõik muidugi. Aga küllaldaselt.


IMG_0692
need on mu appselluutsed lemmikloomad maivõi
neil olid seal titad ka ja titad olid nii tillukesed ja neil olid sabad püsti, kui nad jooksid


Loomaaias käisime ka. Alguses ma punnisin vastu, sest mul eriti ei tõuse puuris vahtivate imetajate peale. Ilma hukkamõistuta. Huvid on erinevad, eksole. Pärast ikka läksin, sest tuli välja, et turud pannakse kõik kohe pärast hommikut kinni ja samahästi võin ma siis ju õhtut kuidagi sisustada. 
Loomaaed oli jumalast tore. Ainult leopard oli natuke arust ära ja see, kuidas need suured inimahvid mind läbi klaasi etteheitvalt põrnitsesid, ei taha mul sugugi meelest minna. Aga muus osas oli apselluutselt tore. Jalutusrajad olid mõnusad ja igat looma sai tema väljaku mitmest servast ja kõrgusest vaadata. Ühe hüääniga mängisime lahedat jooksu-peidu mängu ja nii tore oli. Ta tahtis tulla pai küsima ka, aga see kraav, mis meid eraldas oli liiga järsk. Hüäänid on imeilusad, muide. Tähnilised ja käppadega. Lisaks olid need loomaaiainimesed maru kavalasti igale poole põõsastesse kõlarid paigutanud ja linnulaul käis vahetpidamata. Natuke imelik oli savannis vihmametsa kuulda, aga ei pea sis nii pirts olema.


IMG_0697
tänava ääres kasvavaid apelsine ei sööda, need on mõrud ja mõeldud ainult iluks


Sooja oli kogu aja umbes 17, mis on tegelt täpselt paras just nendeks asjadeks, mida selle temperatuuri juures tavaliselt tehakse. Nagu jalutamine ja ringi vahtimine ja nii. 
Ja siis puud. Osa puid on raagus. Osa puid on täies lehtes. Osa lehtes puudest õitseb, osa kannab juba küpseid vilju. Osa kannab vilju või õitseb, kuigi pole lehtes. Mõned olid kohe-kohe puhkemas kevadised helerohelised nibudega. Mõni poleks nagu midagi kuulnud aastaaegadest. Mitmel apelsinipuul olid lõhnavad õied täiesti valmis apelsinidega samal ajal. 
Ja siis seal on palmid. Lihtsalt. Et oleks sellega ka ühel pool. 

Apelsinipuud kasvavad, muide, teeäärtes ja tänavatel igal pool rivis ja üleni nii ilus.


Untitled
labapead
höh. höh. sa mõtsid, et ainult ilusad linnaloodusvaated täna tulevadki? 

Selle suure turu kohta ma lugesin juba enne tulekut. Ja see oli suur tõepoolest. See oli tohutu suur. See oli nii suur, et seal sees oli ühes kohas näiteks baar, sest kaua sa jõuad. Aga seda baari pidi ka sealt seest otsima. Ja seal müüdi kõike kõike ja siis noid teisi asju ka ja siis lisaks kõigele kõigele ja nondele teistele asjadele veel igasugust muud värki. Põhiliselt siiski toiduga seotud. Niiet kõik, mis saab süüa vöi söögi sisse panna või kõrvale vaadata või misiganes huvid sul toiduga veel on, saab sealt osta ja siis paari asja veel. 
Tegelikult oli seal hästi ilus ja kui siseelundid ja kõikvõimalikud mereelukad igasugustes suurustes ja serveeringutes üle sai vaadat, oli suurem osa siiski värvilised puuviljad ja vürtsid ja igasugused muud viljad ja saiad ja koogid ja mingid seletamatud asjad ja igal pool ja hästi palju ja palju ja imeline. Üleni kogu aja kargasin seal elevusest ülesalla, sest nii tore ni tore, et sellised kohad on olemas.

Lisaks, nagu interneti ja kohalikega konsulteerimisest selgus, on neil iga päev üks (või mitu) tänava-kirbuturg ka. Aga see on iga päeva kohta erinevas kohas. Et näiteks kui täna on kolmapäev, siis sa pead teadma, kus kolmapäevane turg on ja sinna minema. Ja need kohad on mööda linna jumalast pillapalla laiali. Kuigi muus osas on see linn üleni mõistlik ja organiseeritud ja loogiline. 
Igatahes püüan homme hommikul esimese asjana ühele neist pihta saada ja eks  siis näeb.

Ega muud midagi. Palju ilusat tänavakunsti oli ka, aga ma loobin need pildid oma tumblrisse, seal saab nende eest rohkem feimi.

Comments

  1. Laibapead on mõjuv pilt, kohe tuleb tahtmine taimetoitlaseks hakata.

    ReplyDelete
  2. mrls10:59

    valencia on hea. hispaania üldse on.

    ReplyDelete
  3. Anonymous20:49

    Hispaania keev veri on tüütu,eestlane on kõige normaalsema iseloomuga indiviid.

    ReplyDelete

Post a Comment