algust ja lõppu sel varjab silmapiir

P6030069

 Ühistransport on oma olemuselt mõnus, sest selles on nii palju ülevaltpoolt tulevat ettemääratust. Võimu poolt, mille suurust ja määra ja väge pole mina võimeline hoomama. Millal, kui kaua, kui kiiresti, millisest paigast läbi milliste ja lõpuks kuhu. Kuhu küll. See kõik on ette antud ja minu tahtele allumatu. Ja mina, kui ma tahan sest osa, pean alistuma. Leppima ja leebuma. Ja läbi alistumise olen vabastatud. Olen vabastatud otsustamast. Piiratud oma valikutes. Ja vabastatud olemast kogu teekonna läbi terav ja kohal. Olen vabastatud selleks, et mõtiskleda ja uneleda. Tududa ja tukastada. Vaba pidama huvitavaid vestlusi, einestama ja rahus kohvima. Vahtima järele väljal vilkuvatele õhtuhämaras helendavatele kitsepeppidele. Silmitsema vihmapilvi, mis tulevad, tulevad ja lähevad. Ma ei pea teadma, kus ma kaardil paiknen või mida iga ristmik või hargnemine teeb. Ma saan ühineda mahedalt ja hajameelselt vooluga, mis minust suurem ja vägevam, ja pean vaid õiges kohas mahapudenemist meeles pidama. Kui mul peaksid olema sedalaadi tahtmised.


Kõige parem ühistransport on teatavasti rong. Ja seda nii paljudel põhjustel.

Esiteks raudteejaamad. Need on ilusad. Ükskõik kui vaeses ja inimvaenulikus paigas me oleme, on raudteejaamas teatav toretsemine ja veetlev küllus siiski. Kasvõi hääbuv ja hüljatud. Aga see on selles paigas olemas. Vahel tuleb lihtsalt natu-natukene tähelepanelikumalt kuulatada ja see ilmutab end.

Teiseks harilik kõhnakahvatu* tüdruku liikumisiiveldus. Rongis ei lähe süda pahaks. Rongis saab lugeda ja filmi vaadata. Telefoni sirvida. Mõnes rongis saab koguni kirjutada. Joonistada. Mõtle - terve teekond tunda end täiesti normaalselt ja mitte tahta surra ja öökida ja nutta. Mõtle - saabuda kohale ja olla kohe reipalt valmis järgmisteks tegevusteks kohtumisteks tundmusteks, mitte istuda ettevaatlikult vett rüüpides lähima puu varjus ja oodates eluisu taastumist.

Rongis on rohkem õhku ja ruumi kui bussis või autos. Rongis saab püsti tõusta ja natuke end sirutada ja ringi vahtida. Võtta ette jalutuskäigu läbi rongi, tualetti otsides. Või sõpru. Või restoranivagunit. Otsida ju võid. Pole midagi toredamat, kui fantaasia restoranivagunist - selline ebakindel garantiideta põhjendamatu maias ootus. Rongis saab hommikuvõimlemist teha. Ma tean üht hommikurongi onu, kes igal hommikul natuke võimles sõidu ajal. 

Rong sõidab läbi toredate kohtade. Maanteed on rõvedad. Nad on taristu kultuurile, mis teeb aktiivselt igapäevaselt kõikide inimeste elu sitemaks. Raudtee ääres on ainult ilu. Otseses mõttes ilmeksimatult ilus loodus ja inimpuutumatu metsikus. Ja samuti selline kihtide vahele peidetud ilu, mis varjab ennast graffitikirjude seinte ja pisitillukeste prügist kokku klopsitud aiamajade oaasides.

Rongisõidus on midagi poeetilist. Midagi romantilist. Midagi nostalgilis-üksildast ja habras-ilusat. Me oleme rongis olles kuidagi teistmoodi koos. Tasemini. Õrnemalt. Ma ei tea, kas see on selle pärast, et me ei näe peaaegu kunagi rongijuhti. Või sest osa meist istuvad seljaga sõidusuunas. Võõrad vältivad vältimatud pilgud ja muust liiklustrügimisest kaugel olemise ajatu eraldatuse koos tundmine. Või sest rongiga küüditati. Või sest Miazaki multikad ja nende lihtsate asjade hästi tähenduslikuks ja täpseks jutustamine. Või sest nii lihtsalt on.


*(tegelt ma pole kindel, kas iiveldus ja kõhnkahvatus on seotud. ma lihtsalt alati kujutlen, et tugevad pruunisilmsed tumeda pea ja päiksesõbraliku nahaga tüdrukud ei iivelda iialgi) 

P7260044
tšuhtšuh


Esimene ümberistumine tuleb teha Valgas. Valga raudteejaamast väljub kõige põhjapoolsem Läti rong. Läti rongile saamiseks tuleb Valgas veeta -5 minutit või 40 minutit või 4 tundi või öö. Oleneb, millal sa saabud. Oleneb, kuidas juhtub.


Insta teab pilte ja tambleris on luuleväljakutse jälle.


Comments

  1. mul on rohelise-pähkelpruunikirjud silmad, ma olen enamasti kahvatu, aga ainult sellepärast, et ma näen harva päikest ja ma olen vormikas, aga sõiduiivelduse oht on maanteesõidukites (välja arvatud suurtes veoautodes) ikkagi olemas. Kuigi ajaga on paremaks läinud kas sõidukite kvaliteet või minu organism. Nõuka-ajal oli iiveldus iga bussi- või autosõiduga garanteeritud, tänapäeval jääb mõnikord lihtsalt tulemata ja mõnikord õnnestub teatud nõksude abil vältida.

    ReplyDelete
  2. Mhmh, ma ei arva, et ma just kõhn oleksin ja kahvatu ainult mõnikord, aga iiveldab nagu midagi.
    Räägitakse, et olevat muuseas autistlik omadus.

    Aga need imelikud aiamajad raudtee ääres!!!! Ma ei ole kusagil mujal selliseid näinud. Mõned näevad tõesti välja sellised, et sirge seljaga seal seista ei anna ja üldse ja üldse, miks nad on seal, kas inimesed ostsid endale raudtee äärde krundid või lihtsalt vaatasid, et näe, koht, ehitame kättejuhtuvatest asjadest maja kah? Kusjuures osad majad on peaaegu normaalse välimusega. Osad on ... ma ei kujuta ette, milline on selle inimese mõttemaailm, kes ehitab sellise aiamajakese, kus siis reha ja kastekannu hoida. Seal pole ilmselt kempsu ka õues mitte, mingimingimingi täiesti arusaamatu värk.

    Aga ükskord ma nägin rongiaknast ühes sellises aiamajade kompleksis kaht last mängimas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Need raudteeäärsed aiamaatükikesed anti reeglina raudteetöölistele aiamaakooperatiividena. Eks igaüks siis vastavalt oma fantaasiale ehitas sinna varjualuse või aiamajakese. Üks lahedamaid ehitisi, mida ma näinud olen, on Tartu-Elva vahel Külitses, ehitaja on kusagilt saanud korralikud joonia stiilis sambad ning tareke on nagu Tartu Ülikool :D

      Delete
  3. Tugev pruunisilmne ja päikesesõbraliku nahaga tüdruk on lapsepõlves oksendanud ohjeldamatult kõigis bussides ja sõiduautodes, kuhu ta sattus. Ainult mootorratta külgkorv ja rong olid oksevabad paigad. Vanemaks saades on ohjeldamatu oksendamine taandunud ajutisele iiveldamisele.

    Rong on mõnus. Praegused rongid on eriti sujuvad, aga ma harjusin ka vanas kapsaussis nii ära, et tegin suure osa koolitöödest rongis ning vahetevahel joonistasin salaja kaasreisijaid.

    ReplyDelete
  4. Lapsepõlves oli mu unistuste amet vagunisaatja, ma arvasin, et see on sõna otseses mõttes "vaguni saatja" nagu Krokodill Gena, kes viimase vaguni otsas lõõtsa mängib :) Kes siis ronge ei armastaks? Samas ma mõtlen ka alati rongiga sõites, kuidas nendega küüditati. Mis omakorda kuidagi tekitab selle tunde, et rongid sõidavad kuhugi kaugele ja keegi ei tea, kuhu, kuigi tegelikult nii pole.
    Ma olen raudtee ääres kasvanud ka, sektsioonikapi klaaside vahel oli alati paberinutsakas, et ei kliriseks, kui rong möödub. Sestap oli eelmisel aastal Siguldas ööbides minu jaoks nii kodune, et öömaja osutus raudtee kõrval asuvaks ja sealt ikka sõitis oluliselt rohkem ronge mööda kui praegusel ajal Tartust, ilmselt paljud teised liigitaksid selle öömaja miinuste hulka.

    ReplyDelete
  5. mul oli kusjuures vanades kapsaussides parem olla. Logisemine ja jõnksutamine oli kehale kuidagi arusaadavam liikumine kui praegune sujuv kiirendamine-aeglustamine ja vaikne õõtsumine.

    Üks veider asi iivelduse ja ealiste muutustega on see, et sõita saan ma nüüd suurest peast paremini, aga kiikuda halvemini.

    ReplyDelete
  6. Pihel08:41

    Statistilise valimi kogumise huvides: olen kõhn ja kahvatu nagu nõbu Murca, iivelduse käes väga hullusti ei kannata, aga siiski tunnen end rongis paremini kui bussis või autos, mida ise ei juhi.
    Käin viimasel ajal palju Tallinna rongiga tööle ja muudkui noogutasin kaasa lugedes. Ja Tallinna minnes jõuab rongiga otse nunnutallinna, kus ühele poole jääb Balti jaama turg ja Kalamaja ning teisele poole vanalinn ja Karu Talu šokolaadkohvik otse tööle astumise tee peal. Või siis saab ronida Patkuli treppidest üles ja vaadet vaadata. Ja teiselt poolt rongiga Tartusse jõudes saab kõndida koju mööda Hurda tänavat, mu üht lemmiktänavat Tartus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. just otsustasime tantsuseltskonnaga, et läheme rongiga Tallinna esinema, isegi kui meil on mõnevõrra kostüümindust kaasa vedada ja kuigi see läheb ilmselt nii umbes 1,5 kuni 2 korda kallimaks kui autoga (8 inimest). Vahel võib ju luksuslikult elada.

      Just selle argumendiga, et rongi pealt saab vanalinna esinemiseks nii mugavasse kohta, nagu autoga oleks raske saada. Ja mitte keegi ei tahtnud ka Tallinnas autoga sõita.

      Delete
    2. Anonymous23:23

      Jaa, nõus, aga kõik ilus saab rikutud lärmavatest inimestest rongis. Bussis ollakse enamasti tasa, aga miks inimesed arvavad, et rongis võib kõike teha? Lasta oma lastel karjuda ja jutustada seltskondades kogu tee valjuhäälselt. Valiksin muidu rongi, aga vaiksema sõidu huvides sõidan bussiga.

      Delete

Post a Comment