ikka tunnen vahel, et nähtamatu ahel

Elva ja Räpina võrdluspostitus on soovilugu Liskalt.

P8150106
järv on kõhuni

Teemapüstitus on selles osas fantastiline, et ma olen Elvas elanud nüüd juba natuke rohkem kui aasta. Ja elanud mitte kuigi intensiivselt sisse. Sesmõttes, et mul on siin täpselt üks sõbranna ja see oli mul tehniliselt (virtuaalselt) juba enne. Ja ma pole Räpinas kunagi elanud, aga olen veetnud seal nädalavahetusi ja suvekillukesi viimased kümme aastat. Ja teadnud tema olemasolust umbes sünnist saati. Võib-olla, kui kõik räpinapäevad kokku liita, tuleb natuke üle aasta kokku. Seega täiesti võrreldav materjal ju.
Võrdluse teeme olulistes kategooriates.
Internetist juurde ei kaeva, kohe meelega, seega faktid ja targutused võivad vabalt olla ebatäpsed. Niiet kui midagi on mööda, ei ole see selle pärast, et ma ei osanud Internetist järele vaadata. Vaid selle pärast, et ma pole osanud maailmast järele vaadata.

CNV000037
vaeslaps

Jõgi. Elvas on jõgi. Olen oma silmaga näinud. See ei ole suuremalt jaolt kuigi vägev, pigem ajab omi asju, niriseb kusagil endaette. Teinekord kohtan teda hoopis mujal ringi sõites, kus iseenesest üldsegi ei ole Elva enam, aga Elva jõgi on. Parajalt kaval tegelane teine. Räpinas on jõgi igati teema. Suur ja vägev ja paisuga ja rohke vau. Vesiveski on mõlema jõe peal, kuigi Elva oma vist ei ole linnas sees enam. Vesiveskid mulle ka meeldivad.

Mõis. Räpinas on mõis. On suur hiigelvanade puudega mõisa park ja kõnniteed ja rajad ja vaade. Elvas sees ma küll ühtegi mõisat pole kohanud. Muarust on see asula siin põhiliselt selle tarvis, et Valgast tulevad postihobused saaksid korraks veel enne Tartut heinu ja vett. Või rändajad uue hobuse võtta, sest kes selle vana romuga ikka sõidab. Kusagil Elva lähedal peaks küll mõni mõis olema, sest mitu korda on olnud sellised iseäralikud äratuntavad puiesteed maantee ääres. Mõisad mulle meeldivad. Need on tavaliselt piisavalt keerukate pärimisrehkenduste käigus niipalju erakätes ja piisavalt palju maapiirkonnas, et keegi neid ei kisu ja aeg saab neile aegamisi peale tulla ja oma nägusid teha. Ja nagu värske muuseumiskäik kinnitas - moodne arhitektuur ajab mind nii haigutama.

P8060055
see sild enam ei kõlba

Kaltsukad. Kaltsukad on hästi tähtis teema ühe (väikese) linna juures. Selles osas Elva jälle kaotab. Ma ei tea, millest need inimesed siin mõtlevad (jalgpallist ja maratonidest?), aga väikesed madala laega kentsakate müüjatädidega poed müüvad siin uusi täiesti kandmata kohutavaid odavaid ülehinnatud hilpe. Võimalusel sädelusega ja nii absoluutselt stiililagedalt üheülbalisi, et mine või arhitektuurimuuseumisse põnevust otsima. Olen leidnud ühe päriskaltsuka, mis on lahti ainult mõnikord harva natuke. Ja ühe komisjonipoe, kuhu kõik inimesed toovad hingehinnaga müüki oma need riided, mis nad on just varem ostnud nondest samadest ülemakstud kiirmoe hilbupoodidest. Räpinas on kaltsukatega kõik korras. Neid on seal vahelduva eduga rohkem ja vähem. Mu lemmik on kohe bussijaama lähedal. Sealt ma olen saanud aegade jooksul igasuguseid toredaid asju ja hinnad on seal ka pigem taskupärased ja kaupa on seal päriselt palju.

Järv(ed). Elva võidab. Otseloomulikult. On olemas väike ja südamlik järv ja on olemas suur südametu järv ja on mitmed väiksemad ja suuremad järved ja järvekesed metsa sees ümber linna. Saab ujuda ja saab imestada ja luiged ja udu ja peegeldused ja piilupardid ja ahh. Mida sa veel tahad. Räpinas on paisjärv. Seal saab ujuda. Järve saab ka mitmest küljest vaadata ja mõisapargi lehtlas igatsevalt vee poole vaadates teeselda, et sa oled mõisaprovva. Et ajab asja ära küll.


P8060107
puusanõks

Loodus. Ma täiesti jumaldan männimetsa. See on lihtsalt õige. See lõhnab hea ja see on igal aastaajal ilusat värvi ja selles on kukeseened. Elva on põmst männimets ja paar uberikku maja siiasinna puistat. Ja siis tahapoole veel mõned majad, mis tegelt vist on suvilad. Aga iga suvila on elumaja, kui sa oled piisavalt eestlane. Räpinaga seoses tulevad mulle pigem pähe mingid suured lopsakad lehtpuud. Kased äkki? Need on kenad, aga kirgi otseselt ei küta. Siia käib see mälestus, kui ma olin laps ja tulin muusikakoolist ja sõin kasuvanaema köögis bussini aega parajaks tehes tahkunud sepikut ploomimoosiga ja vaatasin raagus kaskesid kolmanda korruse akna taga. Siiamaani tuletab tahkunud sepiku maitse seda kööki ja neid lohutumatuid rippuvate oksa-niredega kaskesid meelde.

Asukoha osas võidab Elva, sest Tartu on talle lähemal ja ma armastan Tartut. Räpina lähedal ei ole peaaegu midagi.
Mõlemas linnas näeb öösel üle õue lipates tähti (Tartus ei näe) ja koerad jooksevad niisama vintavänta omapäi. 
Elvas pannakse jalgrattaid lukku, Räpinas ei panda. See iseloomustab hästi ära ka linna suuruse - Elva on rahvaarvult mitu korda suurem. Maitea mitu, aga ma tean, et mitu. See väljendub ainult kusagilt ametlikult allikast järele vaadates ja võib-olla reedepärastlõunastes kassajärjekordades. Mitte milleski muus. Pole kummaski linnas eriti inimesi kusagil paista. Siuksed rahulikud paigad pigem. Hmm, niiet võib-olla pannakse Elvas rattaid lukku, sest siin on kallimad rattad ja spordimad inimesed.  Räpinas sõidavad peaaegu kõik mingite suvakate käuladega.

Raudteejaam on oluline asi ühe linna juures. Isegi, kui sealt läheb ainult näpuotsatäis ronge. See annab linnale kohe teise hingamise. Kui linnas on toimiv raudteejaam, on see kohe oluliselt parem linn minu silmis. Selles osas on jälle Elva võit. Ma nii umbes peast pakun, et äkki Oravale sõidavad mõned rongid ja Orava on äkki veel Põlvamaa? Või Valgemetsa?

Ma tahaksin võrrelda inimeste osas ka, aga ma tegelt ei tunne kummaski linnas umbes kedagi. Mul on mõõdukas negatiivne eelarvamus Põlvamaa rahvastiku osas ja mul on selleks igati mõttetud enesekesksed põhjused. Kindlasti on erandeid ja kindlasti, kui sina, mu truu lugeja, oled Põlvamaal, oled sina üks eranditest. Aga ikkagi. Selle kandiga ei ole kõik päris korras. Ja mul on mõõdukas positiivne eelarvamus Elva inimeste osas, sest pooled neist paistavad üldsegi siin käivat aint tudimas ja on tegelt südames Tartu. Rääkimata sellest, et vähemalt pooltes neist ilusatest kummalistest erilistest majadest lihtsalt peavad elama tõelised Kunstnikud ja Kirjanikud ja Loovad Hinged. Kes on sinna juurde targad ja head.



---

Väga asjalik postitus. Kõik olulised maised hädad said üles võet. Elva võidab, sest loodus ja järved ja raudteejaam. Aga Räpina on ka hea ja päris ilma punktideta teda ei jäeta. Mõlemas linnas olen ma suuteline lootusetult ära eksima ja mõlemas on piisavalt linnaosasid ja piirkondi, kuhu ma iialgi pole sattunud. Mismõttes paneelmajad väikelinnas? Mis rumalusi te räägite. Väikelinnas on väikesed majad. Ja see on nunnu.

IMG_1884
jõevesi teeb paisu tagant välja pääsedes õhu pahinat täis


Milliseid väikelinnu sina tunned ja mis kriteeriumite alusel sa neid hindad-võrdled?

Soovilugude osas pole üldsegi tunglemist olnud. Et sesmõttes, et võid küsida julgelt.

Comments

  1. Räpinas on paberivabrik ja väga laheda-andeka proua Ulve Kangro pitsituba: http://www.ulvekangro.ee/MINU-MEISTRITOAD.
    Mõlemad kohad on mulle tuttavad ja täiesti võrreldamatud. Mu meelest Elva on Tartu eeslinn, kus elavad linnainimesed, kellele mingil põhjusel meeldib Tartu mõõdukast kärast kaugemal olla. Räpinas elavad maainimesed. Minule väga meeldib Põlvamaa, arvan, et lõuna-eestlased on kuidagi avatumad ja ehedamad, kui teised eestlased.
    Soovilugu kui võib küsida, siis köhatan hääle puhtaks ja pärin, mida sa teeksid, kui sul on vaba päev ja sada täiesti vabalt tarvitatavat euri?

    ReplyDelete
  2. Meil oli sinuga juttu mõttetust tööst, mul jäi see kummitama, paluks soovilugu.

    ReplyDelete
  3. Liska11:32

    Aitäh!
    Ma olen Räpinas veetnud kõik oma linnalapsesuved ja kõigi nonde tähelepanekutega nõus. Elvast ainult korra või paar läbi sõitnud, nii et ahhaa. Tõesti-tõesti, männimets.
    Räpina lemmikkaltsukas oli aastaid tagasi Võhandu tn seal lihapoe kõrval (või asemel), miski eriti ägeda Ameerika neerupäevade T-särgi sain sealt. Ei tea, kas on veel alles see väärt pood.
    Täiendaks veel, et lisaks Võhandule ja Paisule on Räpinas variant minna ujuma ka Peipsisse (ok, Lämmijärve), mistõttu on mul raske mõista inimesi, kes suvel vaid paar korda suplevad. Räpinas oli iga päev üks suur “kuhu täna ujuma” peamurdmine.
    Muusikakool on ka mõlemas. Sellistes soovitan käia õpilaste kontserdil. Õudselt kodune, nunnu ja hubane.
    Ahjaa, Räpinas on head inimesed (lausuda helgelt kaugusse ohates). Samas, äkki on see nii kõikides väikelinnades, mis on omad.

    ReplyDelete
  4. Tartus ja isegi Tallinnas näeb väga hästi tähti ja isegi tähtkujusid. Maal näeb neid rohkem, kuid linnas on nad ka täiesti üllatavalt selgelt näha. Vaata üles. :) Mina olen veendunud suurlinnade või teise äärmuse, metsamaja, pooldaja.

    ReplyDelete
  5. Ma tahtsin kah just öelda, et Tartus näen ma küll tähti. Aga mul võib olla abi sellest, et linnaäär on minu poolt kiviga visata ja kui ma tagaaeda lähen, siis minu ja linnaserva vahele enam ühtegi suurt magistraali ei jää, ainult väikesed majad ja väikesed tänavad, mida nii kõvasti ei valgustata.

    ReplyDelete

Post a Comment