kuidas kunagi

P3310144
joodud

Kuidas võita sõpru.
Alati tasub uues seltskonnas või värskete tutvuste võimaluse ees hästi kõva häälega midagi sobimatut öelda. Midagi sallimatut või eelarvamuslikku. Midagi, mis jätaks sinust mulje, nagu sulle oleks võimatu olla meele järele ja üleüldse oled sa üks vastik õel tegelane. Seejuures on mõttekas mitte lihtsalt öelda midagi taolist, vaid pidada maha üks sedasorti kõne. Valju häälega ja laialt liialdades. Et kõrvalised inimesed ka teaksid.
Rahvusvahelises seltskonnas, kus kõigi osalejate päritolumaad pole veel sugugi selgunud, tasub pidada pikk endaarust maru naljakas monoloog sellest, kuidas see on ikka imekspandav, et paljudes briti sarjades on nii kenad näitlejad, sest kõik ju teavad, kui koledad inimesed sealkandis tegelikult elavad. 
Süvenemata sellesse, missuguste kutsumuste esindajaid lauas viibib, jaurata pikalt sellest, kuidas Tartus ikka kogu aeg juhtub, et mingid kiilakad vanamehed hakkavad suvalisel hetkel sulle keset kõrtsi luuletust karjuma, sest nad on omaarust maru kuulsad kirjamehed ja selle pärast kujutavad ette, et nad tohivad. 
Tulemused võivad varieeruda.


Võtad ette klassikaliste läbi kõigi aegade parimate filmide või romaanide edetabeli ja hakkad end sellest läbi närima. Need on kõige paremad, see ongi see, mis on väärt, seega peab. Algusest peale. Kogu loetelu. Ühegi erandita. Ühe kaupa. Need raisad on rasked ka, niiet selle ettevõtmisega lõpule jõudmine võib võtta päris kaua aega. Siis jätad vahepeal pausile selle, sest no ei jaksa ju. Siis tunned end süüdi, sest oli ju plaan. Arukas ambitsioonikas plaan. Viimaks ometi end kurssi viia klassikutega. Peaks end jälle kokku võtma ja jätkama sealt, kus pooleli jäi. Oeh.
Aga tead, kuidas sellega tegelikult on? Sa ei pea. Sa ei pea vaatama imdb top 250 või iga aasta kõiki oskarifilme. Sa ei pea olema lugenud kõiki neid raamatuid, mida öeldakse, et iga vähegi intelligentne enesest lugupidav üldse midagi väärt olev inimnarts enne kümneaastaseks saamist juba ammugi lugenud on.
Kui sulle meeldib või sa tahadki, ma ei tule keelama. Ma olen kõigest tulnud ütlema, et ära muretse. Sa ei pea. Loe, mis sulle huvi pakub ja vaata, mis sulle meeldib ja mõtle kõigist neist asjust mida sulle pähe kargab. Või jäta hoopistükkis mõtlemata. Kui sulle tundub, et sul on vaja rohkem kursis olla, loe arvustusi ja kokkuvõtteid ja kuula, mis teised räägivad. Ega sa ilmaasjata ei õppinud põhikoolis lugemistestides sohki tegema.
Kui keegi kipub sind halvustama või sinu nähes ennastupitavale kehvalt teatraalsele meeleheitele, et kas sina polegi siis viimse detailini kursis mõne temaarust klassikalise teosega, saada ta perse.


P3310132
pühi jalad ka puhtaks, kui sa õuest tuled



Ma sain vanaisa käest (kui mul veel vanaisa oli) ühe aaloe beebi. Tal oli see taim nii suureks ja kohevaks kasvanud, et kippus potti ümber tõmbama. Minu juures läks taim väga aegamisi kasvama. Ilusti asus kosuma alles siis, kui ma ta suveks õue tõstsin ja mu naabrinaine (kui mul veel naabrinaisi oli) seda õigesti kastma hakkas. Kui minu aaloe hakkas beebisid saama, jagasin sealt ühe või kaks ära. Mõtlesin, et nii hakkabki olema. Tulevad beebid, jagan ära. Aga ei hakanud. Väikesed lisataimed muudkui tulevad ja potis on üha pöörasem pusa, aga keegi neid ära ei jaga. Kõige suurema haru on vahepeal nii suureks ja kohevaks kasvanud, et kipub potti ümber tõmbama. Lõikasin otsa maha ja tõstsin vette uusi juuri ajama. Üks lakkamatu järgnevus ja katkemine on kõikides asjades pidevalt sees.

Ajutisus on kõige püsivam asi üldse.

Laps õppis koolis kumeratest hulknurkadest ja mulle meenus, et ma olen kuulnud üht eriti toredat kehalis-kinesteetilist tõestust selle põhilisele arvutusvalemile. Paar päeva nuputasin ja mõtlesingi uuesti välja. Eile siis vedasin lapse ka oma tõestuse juurde ja rääkisin kirjutasin tantsisin talle, kui tore see on ja kuidas niimoodi mööda hulknurga külgi ringi astudes ja oma suundi silmas pidades tulebki ilusti nurkade summa välja. Laps küsis, miks ma kohe ei võiks lihtsalt valemit kasutada, kui mul see juba teada oli.
Kust matemaatikud tulevad.


P3310120
miskised läti kured
(ja arvatav vares)

Muidugi, kliima sai pekki keerat ja kevadet ei tulegi. Aga kas sa nägid seda kleiti, mille ma tolleks üheks õhtuks endale Hiinast tellisin. Oh. Absoluutselt hurmav.

Kui iseendast parem olemine ei taha väga hästi õnnestuda, võib proovida iseendast varem olemist. Enese-ennetust, kui soovite. Paned tähele asju, mis tahavad sinu läbi justkui juhtuda ja siis hoidud. Väärt oskus. 
Hakkab tulema sapp, neelad sapi alla. Tahaks nagu pursata põrgut, näed ette, muigad ja hoiad ära. Kas sa tead, kui palju elusid ma päeva jooksul päästan, sest ma jätan inimesed pussitamata. Kui mitu komistusteta sujunud üritust on tegelikult minu teene, sest ma ei korraldanud stseeni. Kui paljud asjad on hästi, sest ma pole neid ära rikkunud. Nii hea olengi.
Pärast tuleb Freud ja ütleb, et sa oled enamvähem aurumootor ja kõik hoitu sinus on rõhu all ja tuleb varem või hiljem ühest või teisest väljundist välja. Või plahvatab sisemuse sodiks. Selliseid asju ta ütleb küll. Aga äkki ma olen hoopis algoritm. Äkki ma olen hoopis vokk. Äkki ma olen hoopis kivikirves. Võõrad metafoorilembesed vanamehed ei tea mu keerukust.


Kuidas sina end uutes seltskondades väga hästi ülal pead?
Millistest väljamõeldud kohustustest võin ma sind veel vabastada?
Kas enese-ennetus tekitab sinus plahvatusohtu?

Comments

  1. Sa ei saa mind sellest vabastada, aga ma olin see inimene, kes oli kõike lugenud.
    Ja nüüd ma loen heal juhul 10 lk päevas.
    HEAL juhul. Hakkan tasapisi omaks võtma, et uuemat kirjandust kui eesti keeles 5 aastat tagasi ilmunu ma eriti ei tea.
    Aga endal on ikka imelik. Mitte isegi süütunne, lihtsalt - imelik.

    ReplyDelete
  2. mind oleks tarvis vabastada kohustusest osata mingeid asju kaks korda paremini kui teised või teha mitut keerulist asja korraga veatult. ma tabasin end totakalt vabandamast, kui ma ühe sellise asjaga hakkama ei saanud, ja selline vabandamine võib tglt kahjustada teisi inimesi, kui nad juhtuvad haavatavas olekus olema.

    kui ma toon utreeriva näite, siis "nii piinlik, et ma ei suutnud kreeka keele ebareeglipäraseid verbe õigesti pöörata, ise samal ajal stepptantsu tantsides ja sufleed valmistades, palun vabandust, et ma nii loll ja koba olen".

    A. kutsub mind sellistes asjades vahel korrale, aga teda pole alati käepärast.

    ReplyDelete
  3. ja enese-ennetus käib mul peamiselt enese eest hoolitsemise teel. kui meelde tuleb. ka siin on A. abiks.

    nt "söön kõhu enne väljaminekut täis, et ma ei oleks trennis näljane ja tige."

    ReplyDelete
  4. "Kas sa tead, kui palju elusid ma päeva jooksul päästan, sest ma jätan inimesed pussitamata." - :)

    ReplyDelete

Post a Comment