1. Kuidas jääda iseendaks tänapäevases kiirelt muutuvas maailmas.

P4230163
soojus on seinas sees


Tänapäevases kiirelt klišeeseks muutuvas maailmas on raske leida kuldset keskteed. Ühest küljest on maailm, aga samas lõunaküljest on ühtlaselt kaetud samblikega. 
Kiiresti muutuv maailm puutub asjasse kõigest õige leebelt ja maailma muutumine inimestele tegelikult ei nakku. Inimesed on jäänud ja mitte jäänud iseendaks maailma algusest peale. Ning teatavasti ei muutunud maailm oma alguses kuigi kiirelt. Üsna aeglane oli tal see värk siis. Nii on küsimus iseendaks jäämisest maailmadeülene küsimus.
Iseendaks jäämine on tehtav ning järgnevalt pakungi välja mõned käepärased kodused meetodid selleks.
Väldi kellekski teiseks muutumist. Värskemad teaduslikud teadlased on rohkete teadustega näidanud, et 98,7% inimestest, kes muutuvad kellekski teiseks, ei ole jäänud iseendaks. Seda loomulikult teatavasti tänu lihtsale seaduspärale, mida mõnedes ringkondades nimetatakse jäämis-muutumise esimeseks seaduseks. 
Hoidu hämaratest vaimsetest praktikatest ja okultismist. Taolised kahtlased kogunemised muudavad inimest tundmatuseni. Põhjust on raske leida, sest muutus kellekski muuks kui iseendaks toimub neis inimestes nõnda salamisi ja suletud uste taga. Esialgu on teada, et sel võib olla mingit pistmist rastapatside, erakordse sisendusjõu, kikerhernekotletide ja muu taolise ebapühaga. Hämaratest vaimsetest praktikatest hoidumine ei ole nii lihtne, kui see esmapilgul võib-olla näib. Inimene on loomult uudishimulik ja ta on aetud tungist oma ümbrust avastada. Küsida ja kahelda, uurida ja järele mõelda, soovida üha rohkemat ja vajada mitmekülgset tähendusrikast stimulatsiooni. Järgmine kord, kui sa vaatad ringi oma tühises elus ja koledas köögis ja leiad end taas küsimas: kas see ongi kõik, mis üldse on!?!?, haara riiulist füüsikaõpik või alusta uue võõrkeele õppimist. Universumi sügavaimad saladused ja sinu vahetus läheduses aset leidvad müsteeriumid avavad end siis sulle nagu õrnad õied õrnuses avanemas. 
Õpi teesklema. Teesklemine on parim oskus kiusatusterohkel teel iseendaks jäämisel maailma tänapäevases muutuvas kiiruses. Head teesklusoskused ja võime oma teesklusi filigraanse täpsusega juhtida viib inimese parema enesetundmiseni ja seeläbi kasvatab tema teadlikust sellest, kes ta on. Teeskle tõeliselt, hingest ja meelega. Pane tähele, millal sinu teesklus algab, mil määral on teesklus parajasti teesklemisel ja märka, kui teeskluse oled lõpetanud. Kogenumad inimesed suudavad pärast mõningat harjutamist ühel ajahetkel teeselda mitut asja ja seejuures kõiki neid erinevatel määradel, alustades ja lõpetades igat oma teesklust vägagi täpselt, ilma ülekande või leketeta teistesse teesklustesse. 
Kui sulle kasvavad tiivad, jää rahulikuks. See ei pruugi sugugi tähendada, et sa muutud ja oled lakanud olemast sa ise. Võimalik, et sa olid algusest peale liblikas.


P4230137
siin need ongi - küsimused JA vastused



Ma tean sind küll. Sa mõni päev istud ja mõtled: küll see Murca on ikka tark, ikka maru taiplik, nõnda õnnistatud aruga. Ma mõistan sind. Ma isegi mõtlen vahel nõnda. Aga siis mulle tuleb meelde, et ma sain eesti keele riigieksamil, kui kogu see värk oli ainult kirjand, 65 punkti ja see seab mind jälle paika. Ja see on käepäraseks abivahendiks ka sulle, mu armas lugeja. Asjalood on nõnda. Kui mind visata nii haigete alainspireerivate nõrk-teemadega, nagu seda on kirjanditeemad, on tulemus hirmus. Ei ole mulle ka möödunud rohkete aastatega külge kasvanud seda arukate inimeste vaimse paindlikkuse võimet normaalselt arutlevat teksti kirjutada. Ja riigieksami tulemused näitavad inimese üldarukust ja seega ma olen kahjuks pigem keskpärane toruloru. Kuigi tahaks enesest rohkem mõelda.

Kirjanditeema võtsin praegu Eliisabeti juurest ja mõtlesin alguses, et punnitab ninaverest välja kõikidel neil midagi kirjutada. Nüüd ma isegi enam ei tea.




P5060096
tänavanurk

Ajasin end kohale castingule, sest üritus, mille tarvis nad modelle otsisid, oli muarust tore. Pidasin veel enesega arutelu sellest, kui tore on, et nad päris agentuuri inimesi ka kohale ajasid. Sest siis need, kes päriselt tahavad modellikarjääri, tulevad ehk parema meele ja lootustega. Mina õnneks olen juba vabastatud, sest ma olen modellimaks natuke liiga paks ja väga palju liiga vana. Ning seejärel: täpselt kui palju ma olen liiga vana. Peast arvutamine ei ole ka eriti mu see asi, natuke läks aega enne, kui kohale jõudis. Ma olen umbes 15 aastat liiga vana, et modelliks hakata. Tundub veider.

Vanus on üldse tore asi. Koos küsimusega sellest, kellega sa parajasti ühevanune oled. Ma näiteks tegin ühe oma kolleegi väga segadusse, kui ta kuulis, et ma pole üldse Harry Potteri raamatuid lugenud. Ta oli arvanud, et me oleme ju enamvähem ühevanused. Minuarust on need pigem lasteraamatud alati olnud. Või see, kuidas mul on sõbranna, kelle keskmised lapsed on minuvanused ja ma pean talle aeg-ajalt meelde tuletama, kuidas ma ei saa mäletada kohalikku ajalugu, mis juhtus enne minu sündi.
Või et mitu korda ma saan teha selle üle hiigla vaimukat huumorit, et ma nii vana olen. Ja mis ajast peale ei aja see enam kedagi muigama, sest onju ju. Nagu need ebaviisakad pealetükkivad inimesed, kes viskavad oma 'oletatava' sobimatu käitumise üle ülepakutud kildu ja kõik peavad pilgud maas ootama, kuni see lõpuks läbi saab.


Hedvig Hanson lausub oma laulude vahele paar sõna nende saamisloost või peamisest mõttest ja turtsatab ühe ümberjutustuse juures järsku iseenda üle naerma: 'selle ma kirjutasin sel ajal, kui ma veel uskusin, et üks inimene võib teise päästa.' Link laulule ka.
Üldiselt oli Mailaul jälle hästi tore. Kontserdid on oma õhkkonnalt hästi intiimsed(?). Mingi inimlik usaldus ja soojus neis. See tuleb osaliselt kontserdipaikadest endist - teistpidi seatud kirik ja erinevad toad. Aga päris palju seda erilist atmosfääri õhkub mingist haruldasest üks-olemisest. Et on autor ja on autori enda laul ja autor on oma lauluga ise lava peal seda ise ette kandmas. Midagi autentselt terviklikku selles.

P4290031
üks udune ö, kui ma ei suutnud kuidagi täpset valgebalanssi leida ja õigem vist ongi



Comments

  1. Sa ei ole vana, sest su kirjandit hinnati 100-punkti skaalal. Mu meelest kunagi meil oli selline jaotus - noortele tuli pidevalt seletada, et ausõna, ma ei saanud alla 10 punkti kirjandi eest, "meie ajal" lihtsalt hinnati sedasi.

    ReplyDelete
  2. Kuidas jääda iseendaks? Meenus lapsepõlve (lasteaiaealise) segadus sõnaga "ümberkehastunmine". Ma nimelt arvasin, et ühe inimese pea pannakse teise keha otsa - kehastutakse sõna otseses mõttes ümber. Mõtlesin, et küll näitlejate elu peab ikka raske olema. Kuidas seda siis päriselt tehakse ja kas neil valus ka on? Ja kui pea jääb sama, ainult keha vahetatakse, siis on sellest ju vähe kasu, nägu jääb ju samaks?

    Teine variant. Kuidas jääda iseendaks? Võta snickers!

    ReplyDelete

Post a Comment